Schuldhulpverlening wordt intensiever

Overheden en instanties die te maken hebben met schulden gaan intensiever samenwerken. Op die manier hopen zij te voorkomen dat burgers met schulden steeds dieper in de problemen raken en bijvoorbeeld hun huis uitgezet worden of onverzekerd rondlopen. Ondanks alle goede bedoelingen gaat het ook hier weer om een soort van eigenbelang. Mensen met schulden komen zelden aan werk omdat ze óf niet zelf willen, óf te druk zijn met zaken die samenhangen met hun schulden.

  

De organisaties die actief meedoen met het aanpakken van de schuldenproblematiek zijn Aedes, EnergieNed Federatie van Energie bedrijven in Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Divosa, de belangen- en netwerkorganisatie van managers van gemeentelijke diensten voor Werk, Inkomen en Zorg. Zorgverzekeraars en energiebedrijven kunnen bijvoorbeeld gemeenten vroegtijdig informeren als klanten een structurele betalingsachterstand hebben. Mensen met schulden kunnen dan sneller schuldhulpverlening of andere ondersteuning krijgen.
Ik krijg daar toch een dubbel gevoel over. Gaat het nou om mensen (die buiten hun schuld in de schulden zijn geraakt), gaat het er o mom de maatschappelijke schade te beperken (energie bedrijven, woningbouwcoöperaties en dergelijke) of om mensen eerder klaar te stomen om aan de slag te komen. Ik vrees dat niemand ooit achter de ware bedoelingen komt. Laat ik het er voor deze keer maar op houden date en en ander ingegeven is door oprechte bezorgdheid voor de zwakkeren in de samenleving…

Lees ook:Tegenprestatie voor bijstandsuitkering
Lees ook:Gehandicapte krijgt ook AWBZ-zorg op het werk
Lees ook:Gedeeltelijk arbeidsgehandicapten niet te herplaatsen
Lees ook:Dwangsom bij ontduiken minimumloon
Lees ook:Ik wil bijstand, en krijg het ook NU

3 reacties op “Schuldhulpverlening wordt intensiever

  1. Cloud Nine

    OT: sinds 18-12-06 niets nieuws meer geplaatst. Je hebt de pijp aan maarten gegeven?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Nima Antwoorden

    En mensen die eenmaal de fout in gegaan zijn mogen ook best wat beter in de gaten gehouden worden aangezien ze een risicogroep vormen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Jasper Antes

    De economie trekt aan, sociale diensten kampen met een overschot aan Fte’ers omdat de case-loads verkleinen door het afnemende actieve cliëntenbestand. Mijn idee: zet deze overcapaciteit in om, eventueel integraal, aanvragen schuldhulpverlening te behandelen. Het werkterrein van de klantmanagers overlapt dat van de kredietbankconsulenten voor een groot deel, bijscholing vergt minder tijd en in vrijwel alle gevallen zijn de kredietbanken gelieerd aan sociale diensten. Grotere gemeenten kunnen desnoods krachten detacheren aan kleinere gemeenten. Het verkort aanvraagrijdden in ieder geval aanzienlijk en het voorkomt gedwongen ontslagen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.