Categorie: "Nieuws"

Belasting vertrouwt op onderbuikgevoel

De Belastingdienst probeert in een proef uit of inspecteurs meer op hun onderbuikgevoel af kunnen gaan bij controles. Een woordvoerder van de fiscus zei zaterdag na een bericht in de Telegraaf dat in enkele regio’s, waaronder Rotterdam-Rijnmond, is begonnen met proeven in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen. Vooral de meest ervaren belastinginspecteurs worden ingezet om uit te zoeken of zij op hun gevoel inderdaad sneller de fraudegevallen tussen de aangiften uit vissen.

‘Ontslagen werknemer half jaar doorbetalen’

Mondjesmaat lekt er steeds meer uit over het rapport van de Commissie Bakker. Werkgevers moeten een personeelslid dat ze kwijt willen, helpen bij het vinden van een andere baan. Ze moeten de werknemer intussen nog een half jaar in dienst houden. Dat staat volgens ingewijden in het rapport dat de commissie-Bakker maandag in Rotterdam presenteert. De commissie moet het kabinet adviseren over hoe honderdduizenden mensen extra aan de slag geholpen kunnen worden. Maar er is nog meer. Lees verder hoe bakker cs er van uitgaan dat je als werknemer zelf een potje moet vullen om de (verplichte) scholing bij eventueel ontslag te bekostigen. De club, onder aanvoering van TNT topman Peter Bakker, adviseert duidelijk met de werkgeverspet op. Dat zal het kabinet ongetwijfeld lekker uitkomen…

Europa kondigt initiatieven aan tegen hoge brandstofprijzen

Een misleidende kop boven een persbericht van de EU. Want wie verder leest, komt niet een enkele concrete maatregel tegen…

 

Overal in de wereld werd al betoogd tegen de absurd hoge olieprijzen. Terwijl het ongenoegen in Europa uitdijt, kondigde de Europese Commissie vandaag een reeks initiatieven aan om de prijsstijgingen te verzachten. Maar verwacht er niet teveel van. De Commissie is gekant tegen maatregelen voor beroepssectoren die 'de werking van de interne markt dreigen te verstoren', maar is er wel voor te vinden dat de lidstaten 'tijdelijk' maatregelen nemen om de gezinnen te helpen 'die het meest zijn blootgesteld aan de gevolgen van de prijsstijgingen.' Opgelegde daling van ccijnzen en/of tegemoetkoming voor de gestegen energiekosten, zijn niet te verwachten.

Geen kerstfeest vanwege allochtone collega’s

Bij het GVB in Amsterdam-Noord is beroering ontstaan over de viering van het kerstfeest. De vestigingsdirectie weigert tot woede van het personeel om de grote zaal in de garage dit jaar ter beschikking te stellen voor het kerstfeest dat al een halve eeuw wordt gevierd. Volgens de personeelsvereniging VTN vindt de directie 'de multiculturele vertegenwoordiging' op het huidige kerstfeest 'eenzijdig'. De directie zou in plaats daarvan 'een algemeen multicultureel feest' willen geven. De woordvoerder van het GVB ontkent dat de andere opzet van het feest iets te maken heeft met de moslims onder de ongeveer 400 personeelsleden. VTN op haar beurt bestempelt de woorden van de woordvoerder als onzin. Let op, er zit een adder onder het gras van deze 'opruiende', Telegraaf-achtige kop…

Jaarverslag inspectie: minder illegale arbeid

De Arbeidsinspectie heeft vorig jaar bij controles op illegale arbeid minder overtredingen aangetroffen dan in de jaren ervoor. Volgens het jaarverslag werpt de aanpak van illegaal werk vruchten af. Het aantal overtredingen daalde van 25 procent van de geïnspecteerde bedrijven in 2005 naar 23 procent in 2006 en 18 procent in 2007. Voor een deel komt dit door het vrije verkeer van werknemers in de Europese Unie, waardoor onder meer Polen hier legaal kunnen werken. Strenge controles en hoge boetes spelen ook een rol. jammer natuurlijk dat dat niet uitgepluisd is. Want ik kan me voorstellen dat dat een slok op ene borrel scheelt. En zo moeilijk moet dat toch niet zijn. In 2005 respectievelijk 2006 werden er X illegaal werkende Polen aangetroffen, in 2007 niet één en daarmee is dat al goed voor Y daling van het aantal illegalen. Zou een stuk helderder zijn… Maar er is meer interessants te ontdekken in het jaarverslag.

Rechter dwingt Aldi om werkdruk te onderzoeken

Het is algemeen bekend dat supermartkketens niet uitblinken in, alten we zeggen, zorgzaamheid voor hun personeel. Hoge werkdruk, mager loon en zelfs intimidatie, zijn bij sommige ketens aan de orde van de dag. Supermarktketen Aldi heeft nu de voorzieningenrechter op zijn pad getroffen. Eerdere toezeggingen aan de vakbond om onderzoek te doen naar de werkdruk, moet alsnog, maar nu onder dwang van een rechterlijke uitspraak, uitgevoerd worden. Binnen vier weken moet een onderzoek beginnen onder het personeel naar de werkdruk. Dat heeft tenminste de rechtbank in Zwolle bepaald. Volgens de voorzieningenrechter staat vast dat Aldi de vakbond in een eerder stadium mondeling én schriftelijk toezeggingen heeft gedaan over het onderzoek. Daarvoor zouden werknemers van de Aldi-vestigingen in Ommen en Groenlo worden ondervraagd. Later kwam Aldi terug op deze belofte. De vakbond begon daarop een kort geding om te bewerkstelligen dat het onderzoek alsnog zou worden uitgevoerd.

Elke 4,5 seconden een ongeluk

Elke 4,5 seconde is een Europese werknemer slachtoffer van een ongeluk op zijn werk, waardoor hij of zij minimaal drie dagen niet kan werken. Elke 3,5 minuut sterft iemand in de EU door een werkgerelateerd ongeval. Omdat in Nederland de cijfers gelukkig een stuk lager liggen, moet dit gemiddelde toch vooral zo dramatisch zijn omdat men het in andere landen niet zo nauw neemt met de veiligheid op het werk.

Werk aan de winkel en VACATURE

Mijn collega Lilian Roos, die de afgelopen drie maanden dit weblog onderhield, heeft zo'n last van klachten aan haar pols door het overvloedige tennissen en typen, dat zij al een tijdje niet meer toegekomen is aan het schrijven van berichten. Omdat het er niet naar uitziet dat hier op korte termijn verbetering in komt, heeft zij mij gevraagd om in ieder geval tijdelijk de honneurs waar te nemen.