Categorie: "Freelancen (zzp)"

ZZP-ers zijn geen ondernemers, of toch wel?

Steeds meer zijn er geluiden te horen dat ZZP-ers eigenlijk geen ondernemers zijn. ZZP-ers zijn bijna-ondernemers, krijg je dan te horen. Afhankelijk van de definitie van het begrip 'ondernemer' kun je deze stelling onderschrijven en verwerpen. Laten we eerst eens kijken naar wat we precies verstaan onder 'ondernemer'. In de eerste plaats, en dat zal iedereen beamen, gaat het om iemand die werkt voor eigen rekening en risico. Daarbij zijn alle kosten voor zijn rekening. Afhankelijk van de rechtsvorm kan hij DGA (directeur-grootaandeelhouder) zijn maar in ieder geval is hij of zij niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen. WW, ziektewet en WIA vormen, in tegenstelling voor werknemers, geen vangnet. De hamvraag is of een bedrijf opbouwen al dan niet een fundamenteel kenmerk is die hoort bij 'ondernemen'.

Utrecht zorgvuldig bij opleiding ZZP-er

Op 29 mei schreef ik een bericht onder de kop 'ZZP afvalputje voor de WW'. De strekking was helder. Meer dan 1 miljoen ZZP-ers is veel, te veel. Zolang het goed gaat met de economie lijkt er weinig aan de hand. Maar al die honderdduizenden zelfstandigen, hoe vergaat het hen als het minder gaat? Tegelijkertijd gaf ik Amsterdam (gemeente en UWV) een veeg uit de pan omdat men daar werkelozen te makkelijk pusht richting 'ondernemerschap'. Nu kom ik met een bericht over Utrecht. De gemeente Utrecht presenteerde, samen met het UWV, een leer/werktraject voor 15 werkelozen om een opleiding tot 'zelfstandig klusser' te volgen. Mijn bezwaren tegen het fenomeen blijven, maar daar in het Utrechtse lijken ze het wel heel zorgvuldig aan te pakken.

‘Hoer’ is toevallig ook gewoon een beroep

Het Groningse escortbureau He & She vindt dat het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in Groningen zich schuldig maakt aan discriminatie. Exploitant Job te Boekhorst zegt dat het arbeidsbemiddelingsbureau weigert actief op zoek te gaan naar prostituees en telefonistes voor zijn bedrijf. Het bureau overweegt juridische stappen. Een woordvoerster van het CWI in Groningen brengt daar tegen in dat het centrum zich daarmee aan de regels houdt zoals die door de staatssecretaris zijn opgesteld. Eh, hoeren op bestelling?

Eindelijk: zwangerschapsverlof voor zelfstandigen

Vrouwelijke ondernemers krijgen eindelijk waar ze recht op hebben, een zwangerschapsuitkring van zestien weken. Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. De Eerste Kamer heeft deze week ingestemd met de wet. Die moet nu nog in het Staatsblad worden gepubliceerd. Dat kan op zijn vroegst op 3 juni. 'Het is mijn inzet die datum ook te halen, schrijft Donner. De wet kan dan een dag later ingaan.

ZZP afvalputje voor de WW?

Dat klinkt negatief – en zo is het ook wel bedoeld. Als ik lees (in de Volkskrant) dat er inmiddels meer dan 1 miljoen ZZP-ers aan de slag zijn in Nederland, vind ik dat schrikken. Waarom? Om een aantal redenen. In de eerste plaats is de keuze om als zelfstandige aan de slag te gaan ('een eigen bedrijf te beginnen') meestal niet de eerste keus van de werkloze die die richting uit wordt begeleid door het UWV. Ik vrees ook dat de meesten absoluut niet kunnen overzien hoeveel tijd, energie en inspanning het kost om een eigen bedrijf(je) van de grond te krijgen. En in de derde plaats blijkt in de praktijk dat ZZP-ers over het algemeen niet eens voldoende omzet genereren om een premie voor een arbeidsongeschiktheidverzekering op te hoesten. Het is dus ook duidelijk geen vetpot. Sterker, het is een negatieve keuze, om vooral toch maar niet langs de kant te blijven staan.

Foto: hoe je het wendt of keert, het draait toch altijd weer om de centen… 

Werk aan de winkel en VACATURE

Mijn collega Lilian Roos, die de afgelopen drie maanden dit weblog onderhield, heeft zo'n last van klachten aan haar pols door het overvloedige tennissen en typen, dat zij al een tijdje niet meer toegekomen is aan het schrijven van berichten. Omdat het er niet naar uitziet dat hier op korte termijn verbetering in komt, heeft zij mij gevraagd om in ieder geval tijdelijk de honneurs waar te nemen.

GRATIS de laatste nieuwtjes in je mailbox

Wil je automatisch op de hoogte blijven van nieuws, informatie en tips rondom werk? Dan hoef je deze website nooit meer op te zoeken, en achterstallig leesvoer inhalen is ook verleden tijd.

Vul rechtsonder in de navigatie bij 'Updates in e-mail' je e-mailadres in. Je ontvangt dan elke dag de nieuwsberichten automatisch in je mailbox. Nadat je het adres hebt ingevoerd, krijg je een bevestigingsakkoord in je mailbox. Vergeet deze niet te activeren. En let op: hij kan in je spambox terechtkomen.

.