Stakingen dreigen bij kranten van Wegener

De maat is blijkbaar vol. Ook aan de rek van journalisten komt een einde. Al een aantal jaren zijn met name kranten het doelwit van zogenaamde durfinvesteerders, investeerders die een concern opkopen, het opsplitsen of tenminste reorganiseren om daarna de delen met (meer) winst te verkopen. Na de financiële slachting bij PCM (o.a. de Volkskrant en Trouw) is nu Wegener aan de beurt. Sinds investeerder Mecom grootaandeelhouder werd bij dit uitgeversconcern is de werksituatie er niet vrolijker op geworden. Sinds 2006 zijn er al meer dan 700 banen verdwenen en nu heeft de directie het voornemen om weer een kleine 500 banen te schrappen om de winst op te krikken. Maar de redacties zijn het snijden zat. De plannen moeten van tafel of er wordt gewoon geen krant meer gemaakt.De pluriformiteit van de pers is zelfs in het geding. Al jaren lang verdwijnen er kwanten en/of fuseren kranten. Het gaat al lang niet meer om informeren, het draait, net als in bijna alle andere sectoren, gewoon om poen. Dat de journalisten bij Wegener daartegen nu in opstand komen, vind ik een goede zaak. Wil je als journalist je werk in alle rust en objectiviteit kunnen doen, dan zijn er grenzen. Grenzen aan met hoeveel mensen je dat werk kunt doen, grenzen aan de winst die steeds centraler komt te staan bij het maken van een krant. Het draait niet om de aandeelhouder die een bepaald rendement eist, het gaat om de pluriformiteit van 'onze' pers. En die is meer waard dan een vet dividend voor aandeelhouders met dollartekens in hun ogen.

Lees ook:Over ontslagen gesproken…
Lees ook:Staking postkantoren niet indrukwekkend
Lees ook:Personeel postkantoor gaat onzekere periode tegemoet
Lees ook:Baan scoren doe je vooral op internet (of niet?)
Lees ook:Ontstress-tip van de week

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.