Werken tot je er bij neer valt

Het verhogen van de pensioenleeftijd naar 67 jaar is waarschijnlijk onvoldoende om de kosten van de vergrijzing op te vangen. Daarom moet worden bekeken of jongere werknemers door kunnen werken tot hun 70e. Dat oppert minister Donner (Sociale Zaken). Doordat de beroepsbevolking vanaf 2010 krimpt en mensen steeds ouder worden, dreigen de economische groei en het sociale stelsel in de knel te komen.Als de levensverwachting in de de komende tien jaar langer wordt, moet de pensioengerechtigde leeftijd onmiddellijk weer ter discussie gesteld worden", aldus de bewindsman. "We zouden kunnen zeggen dat we voor mensen tussen 55 en 65 jaar niets veranderen, voor mensen tussen 45 en 55 een maand per jaar bijplussen en voor mensen tussen 35 en 45 twee maanden per jaar." Deze laatste groep komt zo vanaf 2040 op een pensioenleeftijd van 70 jaar.

Donner heeft makkelijk praten. Het is natuurlijk absurd om de vergrijzing (waar, tussen haakjes, lang niet iedereen het over eens is dat dat ook tot problemen op de arbeidsmarkt gaat leiden) eenzijdig af te wentelen op de mensen die dan maar langer door moeten werken. Er wordt aan een groot aantal andere variabelen geen of nauwelijks aandacht besteed, terwijl die factoren wel degelijk een rol spelen. In de eerste plaats geldt dat verdere automatisering van werkzaamheden. Nu la verdwijnt veel werkgelegenheid door dat er steeds meer geautomatiseerd wordt in bedrijven, met name de arbeidsintensieve. In de tweede plaats geldt dat het aantal allochtone jongeren die nu nog buiten het arbeidsproces taan, maar bij een krapper wordende arbeidsmarkt beslist noodzakelijk zullen blijken om de vacatures op te vullen.

Nog veel meer factoren zullen een rol spelen zoals andere vormen van zorg waardoor de werkgelegenheid uiteindelijk af zal nemen in de zorgsector en de  toenemende outsourcing van allerhande diensten naar lage lonen landen. Wat wel weer een (cynische) meevaller is voor Donner als de pensioenleeftijd inderdaad naar 70 wordt opgetrokken is dat de pensioenpremies drastisch naar beneden kunnen. Bij een gemiddelde levensverwachting van 77 jaar (voor mannen althans) hoeft er maar zeven in plaats van 12 jaar bij elkaar gespaard te worden…

Lees ook:Langer werken wordt straks een recht
Lees ook:Flinke toename jongeren met uitkering stoppen
Lees ook:De goedertierenheid van het kabinet
Lees ook:Warm, warm en nog eens warm
Lees ook:Ontslagrecht blijft bron van conflict in kabinet

8 reacties op “Werken tot je er bij neer valt

 1. Elisa van Heeswijk

  De sociale uitgaven in Nederland rijzen de pan uit,en kunnen niet meer worden opgebracht door de werkende bevolking!Ten eerste moeten de controles van uitkerings-aanvragen strenger beoordeelt worden,Allochtonnen kunnen bv pas een NL paspoort krijgen na 10 jaar gewerkt te hebben in Nederland,en ook de regelgeving van WAJONGERS moet anders gesteld worden…want elke WAJONGER KAN een baantje uitoefenen…Men kan werkelijk niet diegenen die Nederland opgebouwd hebben NOG langer laten werken,want na 70 jaar is een mens volledig op,vooral NA een handwerkbaan…

    /   Beantwoorden  / 
 2. Cees

  Ik neem aan dat rokers uitgesloten worden van deze maatregel omdat hun levensverwachting juist niet hoger geworden is

    /   Beantwoorden  / 
 3. Martin Borghart

  Ik heb de tijd nog meegemaakt dat je door kon (moest) werken tot je honderdste.
  Velen moesten dat omdat ze geen pensioen hadden opgebouwd.
  Toen de werkloosheid groeide moesten alle ouderen eruit omdat ze de plaats voor jongeren bezet hielden.
  Als je na je 65ste nog werkte werd dat ineens als a-sociaal gezien. Maar ook velen haalden de leeftijd van 65 niet eens.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Bam Krabbenborg

  Verplichten zal moeilijk worden ,zorg dat de mensen er naast hun aow en pensioen er duidelijk baat bij hebben dan komt het vanzelf

    /   Beantwoorden  / 
 5. A.van.den Hurk

  Als dat echt de enige oplossing is zou ik er wel mee instemmen, maar dan moet er een uitzondering komen voor degenen die meer dan 42 jaar gewerkt hebben.
  Nu zouden alleen de mensen die niet gestudeerd hebben het gelag betalen.Deze begonnen meestal al jong met werken en dan had men meestal ook nog lichamelijk zwaar werk. Dan is werken tot je 70ste een nachtmerrie.

    /   Beantwoorden  / 
 6. coss

  laten ze donner in vieren delen.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Hifimono

  Langer of korter het maakt niet uit want het is de vergrijzing een handje meehelpen . Kijk dat ze langer kunnen doorwerken heeft niets met werkgelegenheid te maken maar gewoon met het pensioen is een farce . Als je jong bent zie je dat je andere banen creert en krijgt dan ouderen , want als ouderen doorwerken dan rijd NL innovatief zichzelf weer in de spaken omdat de oude wegen ( banen ) van de economie voorrang krijgen en de werkgever weet dan niet dat de jongere best ook nieuwe ideeen heeft maar dus helaas en gewoonweg omdat de jongere die paar wacht-jaren dan maar bijstand of ww zal trekken . Ach het is dus bijstand of aow maw het één of het andere maar als we doen zoals de plannen dan verliezen we toekomstige zekerheden wanneer we het over onderlinge concurentie hebben , mij best maar of de “ontwikkeling” daar op zit te wachten ..

  Het is tijd om eens van de concurentie af te komen door langzamerhand zaken gratis te maken , bied een tafeltje dekje aan of organiseer een 55 + klub vakantie ; latere leeftijd en pensioen kan ook een feestje met elkaar worden .. samen werken -samen vrijetijd .. . kies dan ook voor flexibiliteit in je maatschappelijk tevredenheids gevoel , das meer dan centen, maar is innovatief en contacten liefde . Padvinder wou ik altijd al worden ..

  Pensioen moet anders en das pas socialisme , over centen lullen is geen ware socialisme maar kapitalisme!

    /   Beantwoorden  / 
 8. tamara

  Dat is fijn ik werk als thuishulp A bij de thuiszorg, lichamelijk erg zwaar werk.Ik denk dat als ik tot mijn 70 ste moet doorwerken ik helemaal kapot ben en zelf al vroeg thuiszorg aan moet vragen.Nou met 70 jaar eervol ontslag en de volgende morgen alm een ex-collega aan de deur om je te helpen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.