Ontstress tip van de maand

Vijf tips voor als je op het punt staat op te geven. Als je aan het solliciteren bent, iets wilt veranderen of heel hard werkt om iets anders voor elkaar te krijgen, kom je soms op een punt dat je wilt opgeven. Het lijkt wel of alle energie die je erin stopt tot niets leidt. Wat kun je doen als je dat gevoel krijgt? Moet je opgeven of toch volhouden? Wat is een goede beslissing?
Lees eerst de vijf tips hieronder, daarna weet je vast veel beter wat in jouw situatie de beste oplossing is. Doorgaan of stoppen?

1. Bekijk het vanaf een afstandje. Doordat je zo hard bezig bent, zie je het totaalplaatje niet meer. Je gaat zo op in waar je mee bezig bent, dat er blikvernauwing ontstaat. Door een stapje terug te doen heb je kans dat je ziet dat het toch wel meevalt of dat de oplossing eigenlijk voor de hand ligt of simpeler is dan je dacht. Stel jezelf ook eens de vraag: 'Wat zou iemand doen die niet emotioneel betrokken is bij waar ik mee bezig ben?'

2. Neem rust. Een van de redenen dat we zaken pessimistisch gaan bekijken is dat we moe zijn. Als je moe bent, dan is alles zwaarder. Doe even niets meer waarbij je het gevoel hebt dat het moet. Slaap er een nachtje (of twee) over. Door rust te nemen, kan je bijtanken en dan met nieuwe energie zaken weer oppakken.

3. Evalueer.  De enige constante is verandering. Soms wordt je gewoon ingehaald door de tijd en heb je beslissingen gebaseerd op verouderde informatie. Om te bepalen waar je echt staat en wat je kunt verder kunt doen, moet je de huidge situatie evalueren. Prioriteiten kunnen veranderen of er kan sprake zijn van voortschrijdend inzicht.

4. Raadpleeg een (ervarings)deskundige. Ontdek je dat je kennis op een bepaald terrein te kort schiet, vraag dan iemand om advies. Dit kan ook een vriend of familielid zijn, dit hoeft geen expert te zijn. Ook op het internet is veel kennis aanwezig. Let wel op wat je over je over jezelf blootgeeft.

5. Verander je aanpak. Door het toepassen van de vorige tips, heb je hopelijk zicht gekregen op de reden(en) waarom het tegenzit. Zodra je weet waar de schoen wringt en hoe je het kunt oplossen, doe het dan ook.
Je leest al, een pasklaar antwoord is er niet. Soms is het gewoon een kwestie van doorzetten en in een ander geval is het gewoonweg beter om op te geven. Als je doorzet, is het fantastisch om je doel toch te halen. Het kan ook een opluchting zijn, als je durft toe te geven dat het kansloos is waar je mee bezig bent. Dat doorgaan energie verspillen is.
Hopelijk weet je na het toepassen van de tips, beter wat in jouw huidige situatie het beste is om te doen. Heb jij een andere tip die goed werkt in deze situatie? Laat het hieronder weten.

Lia Kasteel is coach. Zij is te vinden op deze website. 

 

Lees ook:Zo zit het bedrijfsleven écht in elkaar…
Lees ook:Oh, oh, oh, wat ben ik toch druk
Lees ook:Heb jij een rotbaan?
Lees ook:Regisseer je e-mailverkeer
Lees ook:Ontstress-tip van de week

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.