Categorie: "Werkstress (burnout)"

Nachtmerries na langdurige pesterijen

Dit is geen bericht over kinder- of pubergedoe op een school maar een serieus bericht over een werknemer die jarenlang en stelselmatig werd gepest door zijn collega's. En bedenk daarbij dat we leven in 2008 en dat een werkgever er naast staat en de andere kant opkijkt als één van zijn werknemers getreiterd wordt, vernederd wordt, genegeerd wordt. En waarom? Omdat ie homo is.

Dat is zijn 'misdrijf'. Het resultaat van die pesterijen? De betrokken man zit thuis. Volledig afgekeurd. Geplaagd door nachtmerries. Onvoorstelbaar? Lees en huiver mee.

In behandeling voor alle geestelijke schade. Nog steeds – en het is al jaren later – ’s nachts wakker worden door nachtmerries. Iemand met oorlogstrauma’s? Integendeel, de persoon in kwestie werkte jaren als postbode in Naaldwijk, voor wie keffende honden de ergste vijanden zouden moeten zijn. Het feit dat hij homo is, blijkt in de 21ste eeuw echter nog steeds voldoende aanleiding om op de werkvloer te worden weggepest en er geestelijk aan onderdoor te gaan. 

Werk aan de winkel en VACATURE

Mijn collega Lilian Roos, die de afgelopen drie maanden dit weblog onderhield, heeft zo'n last van klachten aan haar pols door het overvloedige tennissen en typen, dat zij al een tijdje niet meer toegekomen is aan het schrijven van berichten. Omdat het er niet naar uitziet dat hier op korte termijn verbetering in komt, heeft zij mij gevraagd om in ieder geval tijdelijk de honneurs waar te nemen.

Boerderijwerk tegen burn-out

Bij het herstellen van een burn-out is terugkeren naar het eigen werk vaak zwaar. De overspannenheid is meestal  juist gerelateerd aan die eigen werkplek. Zorginstelling Surplus heeft hier iets op gevonden: reïntegreren tussen de dieren en het hooi.

Ook kinderen burn-out?

Het moet niet gekker worden: kinderen hebben zo’n drukke agenda, dat het er nogal eens op lijkt dat een kind burn-out is. De Rijksuniversiteit Groningen doet daarom onderzoek naar burn-outs bij kinderen op de basisschool.

Raadsleden e-mailen en internetten een dag per week

Op het werk worden we doodgegooid met e-mails. En via internet de nieuwste ontwikkelingen volgen is voor steeds meer werknemers een van de standaard werkzaamheden. Ook raadsleden moeten een gigantische digitale stroom verwerken. Om hun werk als volksvertegenwoordiger goed te kunnen doen, e-mailen en internetten ze bijna een werkdag per week.

Acteur Roeland Fernhout over burn-out

Een paar jaar geleden zat hij er plotseling doorheen: burn-out. Middenin een tournee. “Ik was alleen maar bezig met spelen, werd niet meer gevoed door dingen die ik daarnaast deed, want daar had ik geen tijd voor”, vertelt acteur Roeland Fernhout aan tijdschrift Carp.