Werkelozen passen niet in profielen MKB

Bedrijven zijn ontevreden over de werkzoekenden, dat blijkt uit onderzoek van MKB-Nederland. Er zijn meer dan vierhonderd duizend werkzoekenden, terwijl het aantal vacatures in het mkb blijft groeien. Maar liefst tachtig procent van de ondernemers heeft grote moeite met het vinden van personeel. Er is duidelijk sprake van ene probleem op de arbeidsmarkt want zestig procent van de werkzoekenden is laag opgeleid en veel werkgevers zijn op zoek naar hbo of hoger opgeleide mensen. Daarnaast is bijna de helft ouder dan vijftig jaar. Werkgevers hebben liever mensen van 30 jaar of jonger, die ze nog kunnen kneden en zijn meestal goedkoper. Wat zou hiervoor een oplossing kunnen zijn?Werkzoekenden worden door CWI, uitkeringsinstantie UWV en gemeenten naar het mkb gestuurd voor het vervullen van vacatures. Ruim de helft van de bedrijven zegt dat deze werklozen onvoldoende opgeleid of gemotiveerd zijn. De brancheorganisatie wil dat het CWI – binnen twee weken na inschrijving van een werkzoekende – in kaart brengt wat iemands opleidingsniveau en werkervaring is. Nu gebeurt dat volgens MKB-Nederland pas na een half jaar en dan zou de grootste kans op werk alweer voorbij zijn.

Het aantal bij CWI ingeschreven niet-werkende werkzoekenden (nww) was in april 435.000. Dat is 5,7 procent van de beroepsbevolking. Van het totaal aantal werkzoekenden was meer dan 175 duizend mensen langer dan drie jaar werkloos. Dat zijn over het algemeen moeilijk bemiddelbare mensen. Toch waren bijna 104 duizend mensen korter dan een half jaar werkloos. Meer dan 111 duizend werkzoekenden was tussen de 35 en 45 jaar. Maar de grootste groep (228.927) bestond uit mensen tussen de 45 en 65 jaar. Bij CWI werden in de eerste vier maanden van 2008 ruim 107.700 vacatures ingediend. Vooral door de nutsbedrijven en de sectoren vervoer, gezondheid & welzijn en landbouw werden dit jaar veel vacatures bij CWI gemeld. In mei had het mkb zo'n 75 duizend vacatures openstaan. Uit het onderzoek van MKB-Nederland blijkt ook nog eens dat zo'n 55 procent van de mkb'ers komend jaar extra personeel nodig heeft. Ruim acht op de tien ondernemers heeft zeer veel moeite met het vinden van geschikt personeel.

Ik ben, zelf werkgever in het MKB, van mening dat de sector zijn eisen zou moeten aanpassen aan het aanbod. Middels (bij)scholing – al dan niet gesubsidieerd – kunnen werkzoekenden dan geschikt gemaakt worden voor  een functie. Volgens mij is een groot voordeel dat een oudere, lager opgeleide werkloze, die toch een kans krijgt, het gebrek aan kennis ruimschoots compenseert met een flinke portie loyaliteit en inzet.

Lees ook:Waarschuwing MKB: personeelstekort dreigt
Lees ook:Laagterecord aantal werkzoekenden
Lees ook:Personeelstekorten in bouw, industrie en techniek
Lees ook:Werkloosheid afgelopen kwartaal niet verder gedaald
Lees ook:Tips om tussen al die banen de juiste te vinden

Eén reactie op “Werkelozen passen niet in profielen MKB

  1. Tom van Trijen

    Grotendeels eens met de schrijver van dit stukje, echter met de kanttekening dat er wel degelijk een onderscheid gemaakt mag worden tussen de lager/niet opgeleide 50 plusser en de tijdelijk zonde job zittende manager/direkteur. De ongeschoolde zal slechts twee dingen als prioriteit zien. 1 voetbal in het weekeind en 2 hoe kom ik zo efficient mogelijk mijn laatste jaren door, daarbij in acht nemend dat dat efficient slaat op minimale inspanning tijdens de arbeid. De (ex)manager/directeur daar tegenover zal zijn ruchtzak aan kennis en levenslessen graag in dienst stellen van een laatste grote uitdaging.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.