Vergoeding voor kapster met jeukende handen

In december 2001 krijgt kapster Wendy P. last van kapperseczeem. Het is zo erg dat ze haar vak niet meer kan uitoefenen en zij besluit uiteindelijk een gerechtelijke procedure tegen haar werkgever aan te spannen. Dat soort procedures duren vaak eindeloos en pas vorige maand heeft de kantonrechter in Leeuwarden uitspraak gedaan in deze zaak. Nou was het ook een niet echt eenvoudige zaak want het is en blijft lastig om oorzaak en gevolg in dit soort zaken zorgvuldig vast te stellen. Vakcentrale FNV is in ieder geval verheugd over de uitkomst want het is voor de eerste keer dat de rechter een werkgever in de kappersbranche aansprakelijk acht voor kapperseczeem. Een signaal voor de werkgevers dus dat ze zich aan de regels moeten houden.Volgens de kapster was het ene rommeltje in de kapperszaak waar zij werkte. Er was ene gebrek aan goede handschoenen, de verfmengruimte lag pal naast het koffieapparaat en zo waren er meer zaken mis. Het fenomeen kapperseczeem als gevolg van contact met haarverf en andere agressieve stoffen, speelt al sinds de jaren negentig. Circa eenderde van de werknemers krijgt op enig moment last van huidklachten. Deze klachten leidden in 2001 tot een convenant tussen werkgevers en werknemers. Daarin staat ondermeer dat werkgevers moeten zorgen voor de juiste, beschermende handschoenen. Werknemers op hun beurt moeten zelf ook opletten: ze mogen niet meer dan de helft van hun werktijd met handschoenen werken en handsieraden zijn uit den boze.

Volgens de FNV zijn er, ondanks alle voorlichting, nog steeds kapsalons waar op een ongezonde wordt gewerkt. Dat de rechter dat nu met een vonnis heeft bevestigd, is een overwinning voor de werknemers die altijd de grootst mogelijke moeite hadden om te bewijzen dat hun klachten direct met de werkomstandigheden te maken hadden. Misschien dat dit vonnis werkgevers wat zorgvuldiger maakt…

Lees ook:Werkgevers terecht aansprakelijk voor gezondheid werknemer
Lees ook:Ziek door eigen schuld kost geld
Lees ook:Belasting treedt op tegen loonheffing ontduiking
Lees ook:Verlof na bevalling is te kort
Lees ook:Cijfers arbeidsongeschiktheid tonen verschillen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.