Belasting vertrouwt op onderbuikgevoel

De Belastingdienst probeert in een proef uit of inspecteurs meer op hun onderbuikgevoel af kunnen gaan bij controles. Een woordvoerder van de fiscus zei zaterdag na een bericht in de Telegraaf dat in enkele regio’s, waaronder Rotterdam-Rijnmond, is begonnen met proeven in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen. Vooral de meest ervaren belastinginspecteurs worden ingezet om uit te zoeken of zij op hun gevoel inderdaad sneller de fraudegevallen tussen de aangiften uit vissen.Ondanks dat de eerste reacties positief zijn volgens de woordvoerder, zijn de proeven te kort geleden begonnen om nu al conclusies te trekken. Hij stelt dat de werkwijze alleen wordt uitgebreid als uit 'keiharde cijfers' blijkt dat betere resultaten worden behaald als inspecteurs meer hun onderbuikgevoel laten spreken.

Als je het mij vraagt een buitengewoon ongelukkige ontwikkeling. In de eerste plaats zijn belastingambtenaren er natuurlijk alleen maar om aangiftes te controleren op hun juistheid. Niks meer, en niks minder. Ik hou mijn hart vast als ambtenaren ook hun gevoel een woordje mee mogen laten spreken. Dan worden er aangiftes uitgepikt van mensen en ondernemers die het misschien uitzonderlijk goed gedaan hebben in een jaar. Of misschien wel aangiftes van mesen met een overduidelijk buitenlandse naam. Hé, is dan de gedachtengang, dit gaat echt te goed. Hier moet ik maar eens induiken. Wordt het zoiets? Dat kan toch niet. Burgers hebben recht op een overheid die controleerbaar haar taken uitvoert. Zonder welke gevoelens dan ook een rol te laten spelen. Basta!

Lees ook:Dubieuze praktijken van een arbo arts
Lees ook:Baan scoren doe je vooral op internet (of niet?)
Lees ook:Zwarte Pieten over ontslagregeling
Lees ook:Reïncarnatietherapie voor uitkeringsgerechtigden
Lees ook:Wie wordt er wijs uit de werkloosheidscijfers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.