Categorie: "Sociale Zaken"

Werken tot je er bij neer valt

Het verhogen van de pensioenleeftijd naar 67 jaar is waarschijnlijk onvoldoende om de kosten van de vergrijzing op te vangen. Daarom moet worden bekeken of jongere werknemers door kunnen werken tot hun 70e. Dat oppert minister Donner (Sociale Zaken). Doordat de beroepsbevolking vanaf 2010 krimpt en mensen steeds ouder worden, dreigen de economische groei en het sociale stelsel in de knel te komen.

Belasting treedt op tegen loonheffing ontduiking

Het lijkt zo makkelijk. Je noemt je zelf zelfstandige, werkt of blijft werken voor één opdrachtgever en verwacht dan dat de fiscus meegaat in je constructie. Zeker met de bijna 1 miljoen ZZP-ers die ons land inmiddels kent én de enorme toestroom van arbeidskrachten uit landen als Polen, ligt er een hoop extra werk voor de belastingdienst. Eerder dit jaar trad zij op tegen een constructie waarbij een BV een vennootschap onder firma (v.o.f.) aanging met drie personen met de Poolse nationaliteit.

Advies commissie Bakker: wijzig het ontslagrecht grondig

Er wordt al tijden over gediscussieerd, het ontslagrecht. Toen minister Donner afzag van versoepeling van het ontslagrecht onder druk van de PvdA, stelde hij de commissie bakker in die moest komen met een advies. Al is het rapport nog niet officieel uitgebracht, er is wel uit gelekt. En de nauwelijks verrassende conclusie luidt: het ontslagrecht moet drastisch en fundamenteel gewijzigd worden. Lees: versoepeld. Want links om lastig) of rechtsom (eenvoudiger), het ontslaan van werknemers zal en moet eenvoudiger. Maar de commissie Bakker gaat nog een stapje verder. Volgens hen zou ook de automatische toekenning van een uitkering op de helling moeten. Toe maar, het ontbreekt er nog maar aan dat je in de toekomst 's ochtends aan de poort van je werk pas te horen krijgt of je die dag welkom bent op je werk. Net zoals in landen als Thailand, waar bouwvakkers 's ochtend om zes uur op drukke kruispunten met hun troffel in de hand wachten tot ze opgepikt worden om ergens in de bouw aan de slag te kunnen. Terug in de tijd, en niet zo'n beetje ook…

Langer werken wordt straks een recht

En dus geen verplchting. Of bangmakerij. Als het aan minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt, moeten mensen na hun 65e kunnen doorwerken als ze dat willen. Inmiddels heeft Donner een notitie over zijn plannen naar de Tweede kamer gestuurd. Hij vindt ook dat het voor werkgevers  aantrekkelijker moet worden ouderen na hun pensioenleeftijd in dienst te houden.

Werk aan de winkel en VACATURE

Mijn collega Lilian Roos, die de afgelopen drie maanden dit weblog onderhield, heeft zo'n last van klachten aan haar pols door het overvloedige tennissen en typen, dat zij al een tijdje niet meer toegekomen is aan het schrijven van berichten. Omdat het er niet naar uitziet dat hier op korte termijn verbetering in komt, heeft zij mij gevraagd om in ieder geval tijdelijk de honneurs waar te nemen.

Economische schade door onvervulde vacatures

De fraaie groeicijfers van de Nederlandse economie hadden aanzienlijk hoger kunnen zijn wanneer vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar aansluiten. Ongeveer 40 procent van de vacatures bleek in 2007 moeilijk vervulbaar, 15 procent bleef zelfs onvervuld. De economische schade daarvan is moeilijk te berekenen, maar dat deze aanzienlijk is, staat vast.

‘Miljarden voor reïntegratie verdwenen’

Het is volkomen duister wat er is gebeurd met de 7,7 miljard euro die de afgelopen zes jaar is besteed aan reïntegratiebedrijven. Dat concludeert de SP na eigen onderzoek. “Reïntegratiebedrijven weigeren openheid van zaken te geven over de besteding van dit belastinggeld”, stelt de partij in een persbericht.