Ontstress-tip van de week

Haal die druk van de vakantieketel!!

Druk, druk, druk. Dat zijn voor velen de laatste dagen voor de vakantie. 'Dit moet af en oh ja, dat moet ook nog. En als het even kan wil ik die stapels nog op te ruimen papieren ook nog voor mijn vakantie weg werken, dan begin ik lekker met een opgeruimd bureau'. Herkenbaar? Gevolg is dat je gestresst aan je nog niet begonnen vakantie gaat beginnen.

Het kan ook anders. Jij bent echt in staat om meer ontspannen op vakantie te gaan.  Een kwestie van slim regelen.

Voor je vakantie:
Het enige dat je hoeft te doen is een kwartiertje of een half uurtje de tijd te nemen voor het maken van een nog te doen lijstje.

• Neem dan over elke opgeschreven taak het besluit of dit echt nog voor de vakantie moet (heeft het een deadline?) of kan het na de vakantie?
• Stel jezelf de vraag wat de consequenties zijn als je bepaalde taken na je vakantie oppakt.
• Vraag eventueel de opdrachtgever wanneer iets uiterlijk klaar moet zijn. Misschien heeft het minder haast dan dat je zelf hebt bedacht.
• Misschien kun je een taak delegeren naar een collega die nog niet met vakantie gaat. Bied aan dat jij dan voor hem of haar een klus overneemt na jouw vakantie.
• Heb je nog afspraken staan voor je met vakantie gaat? Zijn die echt zo dringend of kun je die verschuiven naar na de vakantie? Mogelijk is de andere partij stiekem wel blij dat de afspraak verschoven wordt.
• Maak gebruik van de afwezigheidassistent in je mailprogramma. Zet in je boodschap dat je van .. tot .. afwezig bent. Geef aan dat men tijdens jouw afwezigheid bij collega X (telefoonnummer …..) terecht kan. (wist je dat er zelfs managers, maar ook medewerkers zijn die in dat bericht aangeven dat er niets met de mail wordt gedaan en dat, als men antwoord wil of een actie, men na de vakantie weer contact kan opnemen? Dat scheelt echt veel verwerking van ingekomen emails na je vakantie!!)

Tijdens je vakantie:

Moet je echt je laptop meenemen? En waarvoor zou je die dan meenemen? Realiseer je je wel dat dit extra stress geeft? Je hebt dan nl. nog een duur apparaat waar je op moet letten. Het mag niet gestolen worden, er komt misschien wel zand in, je kunt het niet achterlaten in auto, caravan of zelfs de tent etc. etc.
En als die dan toch gejat wordt, ben je totaal gefrustreerd, krijg je er misschien wel ruzie over met je partner, ben je je kostbare vakantie tijd kwijt aan een bezoek aan het politiebureau. Je raakt gestresst, want nu ben je alle informatie, fotoos en wat al niet meer kwijt. Misschien maak je je wel zorgen over de verzekering, want weet je eigenlijk wel of de laptop verzekerd is? (In een krant van zondag 6 juli 2008 staat een artikel met de kop “Laptop op vakantie niet altijd verzekerd”). Kortom: is dat het allemaal waard om toch de laptop mee te nemen?

Tip:
spreek met je werk af in welke omstandigheid je gebeld mag worden. En voor de rest: vier lekker vakantie, want zeg nou zelf: ben je echt zo onmisbaar of draait de wereld gewoon wel door?

Na je vakantie:

Hopelijk heb je je eerste werkdag vrij gehouden. Gebruik die dag om bij te kletsen, je post door te nemen, je emails te verwerken en een planning te maken voor de werkweken die je in het vooruitzicht hebt.
Begin bij de mailverwerking met de nieuwste, want mogelijk hebben eerdere mails zich in je vakantie al vanzelf opgelost.
Doe met je mails hetzelfde als met je papieren post: open het bericht en besluit wat er mee gedaan moet worden: weggooien, delegeren, archiveren of in je takenlijst zetten * (dus inplannen wanneer je die actie gaat doen).
 
Probeer tijdens je werk de stapels op je bureau te voorkomen door een van de vier* besluiten te nemen. Een opgeruimder bureau werkt echt een stuk relaxter.

Tot slot: geniet van je welverdiende vakantie. Ontspan en kom ‘opgeladen’ weer terug. Dan mag je weer fijn ‘druk, druk, druk’ gaan doen.

De wekelijkse ontstress-tips worden verzorgd door vier professional organizers die samenwerken binnen Slim geregeld!. Bekijk hier de website van Slim geregeld!

Lees ook:‘Altijd bereikbaar’ zorgt voor vakantiestress
Lees ook:Oh, oh, oh, wat ben ik toch druk
Lees ook:Haal meer voldoening uit je dag
Lees ook:Regisseer je e-mailverkeer
Lees ook:Oudere bijstandsgerechtigde de klos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.