Gedeeltelijk arbeidsgehandicapten niet te herplaatsen

MKB Nederland, de belangenvereniging voor het midden- en kleinbedrijf, luidt de noodklok over de gevolgen van de nieuwe WIA-wet. Volgens een onderzoek onder branche- organisaties die met elkaar 70.000 bedrijven vertegenwoordigen, is het voor mkb-werkgevers vrijwel onmogelijk om te voldoen aan de verantwoordelijkheid voor de reïntegratie van gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers.Het MKB legt in het rapport de verantwoordelijkheid voor het niet kunnen voldoen aan de wettelijke verplichting bij de overheid en het UWV. De eerste is niet royaal genoeg met subsidies en wentelt de financiële risico’s te veel af op de werkgevers, de tweede is te star in haar benadering en levert te weinig ondersteuning bij concrete reïntegratietrajecten.
Opmerkelijk hierbij is dat het MKB weliswaar vaststelt dat zij het van het grootste belang vindt dat meer mensen aan het arbeidsproces (blijven) deelnemen, maar dat de creativiteit ontbreekt om hier daadwerkelijk invulling aan te geven. Juist van een club die zoveel bedrijven en instellingen vertegenwoordigt, mag je toch verwachten dat ze oplossingen kunnen bedenken waardoor gedeeltelijk arbeidsgehandicapten wèl aan het werk kunnen (blijven).

De passage in het rapport waarin dieper op de problematiek wordt ingegaan, is zelfs haast lachwekkend. Enerzijds stelt het MKB daar dat de kleinschaligheid en de specialistische aard van de werkzaamheden, herplaatsing in eigen bedrijf of bij een andere werkgever in de weg staan; anderzijds stelt zij voor om de overheid sectoroverschijdende regionale samenwerkingsverbanden op te laten zetten. Maar, eh, de kleinschaligheid en de specialistische aard van de werkzaamheden staan herplaatsing toch in de weg? Waarom zou dat in regionale samenwerkingsverbanden ineens anders zijn? Wat mij betreft: gewoon je verantwoordelijk nemen als mkb-werkgever en voldoen aan de verplichtingen die voortvloeien uit de WIA!

Lees ook:Borgstelling startende ondernemers
Lees ook:Topinkomens: ‘kabinet kan er niets aan doen’
Lees ook:Meer vrijheid bij invullen arboregels
Lees ook:Groot tekort aan arbeidskrachten in Limburg
Lees ook:Jobhoppen niet slecht voor cv, maar toch nog veel ‘jobplakkers’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.