Jobhoppen niet slecht voor cv, maar toch nog veel ‘jobplakkers’

Veertig jaar bij dezelfde baas werken is niet meer van deze tijd. Werkgevers schrikken dan ook niet meer van een lang cv. Jobhoppen is in sommige gevallen zelfs een pré: het getuigt van flexibiliteit en kennis van de wereld. Toch is er nog steeds een grote groep 'jobplakker' die liever carrière maakt bij dezelfde baas.

Werknemers hebben de afgelopen twee jaar niet stilgezeten. De helft heeft een nieuwe werkgever of andere functie gevonden, zo blijkt uit de meest recente Werkmonitor van Randstad.

Ook blijkt dat een kwart van de ondervraagden op korte termijn een stap vooruit wil maken. Toch wil het grootste deel van deze werknemers nog steeds carrière maken bij dezelfde baas. De uitdaging in het werk is de belangrijkste reden om van werkgever te veranderen. Ook blijkt de sfeer op het werk van grote invloed.

Talenten vasthouden
Randstad concludeert dat de toename van deze 'interne mobiliteit' een belangrijk signaal is voor werkgevers. Wie inversteert in echte groeimogelijkheden voor medewerkers kan talenten vasthouden binnen de eigen organisatie. Voor veel werknemers is de doorgroeimogelijkheid een belangrijke motivatie om te blijven.

In NRC Next van 30 januari beaamt psycholoog Tjeerd Jorritsma deze veronderstelling. Of er regelmatig wordt gewisseld van werkgever heeft volgens hem te maken met de aard van het beroep, en niet met de persoon.

Verder stelt Jorritsma dat het aantal werkgevers op een cv er weinig toe doet: "Werkgevers zijn illustraties van competenties geworden. Het gaat om wat iemand kan, niet waar die persoon dat heeft gedaan." Volgens Jorritsma kijken werkgevers veel meer naar de ontwikkeling in iemands loopbaan dan naar het aantal werkgevers.

> Lees hier de Werkmonitor van Randstad van december 2007

Lees ook:Gedragscode op werk belangrijk, maar niet betuttelen
Lees ook:Oneerlijke manager dwingt geen respect af
Lees ook:Afvalputje van de afdeling
Lees ook:Aantal slecht betaalde werknemers stijgt
Lees ook:Trouwe werknemer grootste dief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.