Gedragscode op werk belangrijk, maar niet betuttelen

Het aantal liefdesrelaties op de werkvloer is de laatste decennia
drastisch gestegen. Dat komt doordat er steeds meer vrouwen buiten de
deur werken en het werk daardoor meer en meer een ontmoetingsplaats
voor partners wordt. Steeds meer bedrijven stellen daarom een
gedragscode op.

Carrièresite Monsterboard heeft onderzocht dat maar liefst de helft van alle werknemers een amoureuze ervaring op het werk heeft of heeft gehad. En uit een onderzoek van Singlessite.nl blijkt dat onder vrijgezellen meer dan zeventig procent het ooit aanlegde met een collega.

Productiviteit
Veel werkgevers zijn bang dat liefdesrelaties op het werk ten koste gaan van de productiviteit. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat de geliefden onder werktijd flikflooien of dat de tortelduiven een front vormen tegen andere werknemers of de werkgever.

Muel Kaptein, hoogleraar Bedrijfsethiek aan de Faculteit Bedrijfskunde van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam, helpt bedrijven met het opstellen van regels in een zogeheten gedragscodes. Toch is de professor geen voorstander van strenge regels, zo is te lezen in De Pers van afgelopen zaterdag. Eigenlijk vindt hij vooral dat er méér liefde op het werk zou moeten zijn.

Gewaardeerd voelen
“Uit onderzoek blijkt telkens weer dat mensen het best functioneren als ze onderdeel zijn van een hecht team waarin ze zich gewaardeerd en veilig voelen”, zegt Kaptein in De Pers. “Daarom doen werkgevers er verstandig aan om de werknemers juist álle gelegenheid te geven om onderling te socializen. En laat er dan eens een liefdesrelatie ontstaan, dat risico moet je als baas dan maar nemen.”

Betuttelende regels
“Als de sfeer goed is, is de kans groot dat het onderwerp gemakkelijk bespreekbaar is en werknemers en de werkgever onderling afspraken kunnen maken”, stelt Kaptein. “Bijvoorbeeld dat de geliefden op aparte kamers gaan zitten om zo de indruk te vermijden dat ze een front vormen op het werk. Maar als je menselijk gedrag in betuttelende regels gaat vatten, loop je kans dat het personeel gedemotiveerd raakt, en misschien zelfs uiteindelijk vertrekt.”

Uit de rubriek Werklust, die twintig keer in De Pers op Zaterdag is verschenen blijkt ook dat spanning door liefde vaak vanzelf oplost. Singles met een langdurige relatie melden dat meestal keurig op hun werk, al wachten ze er wel vaak een paar maanden mee om te kijken of het serieus is. In de meeste gevallen reageren bazen en collega’s positief op het geluk van hun collega’s.

Huwelijkse voorwaarden
In NRC Next van gisteren beaamt bestuursvoorzitter Wubbo dat het goed is om vast te leggen ‘hoe om te gaan met’. Niet vanwege nare ervaringen uit het verleden, want afspraken maak je juist als het goed gaat vindt Petersen. “Het is als huwelijkse voorwaarden. Die stel je op als het goed gaat en pak je uit de kast bij een echtscheiding.”

> Lees hier het artikel uit NRC Next, met diverse voorbeelden en deskundigen

Lees ook:Managers verdienen te veel
Lees ook:Vijftig+: geen opleiding meer waard
Lees ook:Eigen zaak: jeetje, wat lastig
Lees ook:Mannelijke manager liegt beter (en vooral ook makkelijker)
Lees ook:Werkgevers maken film voor sollicitanten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.