Vijftig+: geen opleiding meer waard

Oudere managers zijn ervaren, wijs en loyaal, maar ze zijn desondanks geen investering meer waard. Dat blijkt uit de nieuwste Ormit Carrière Barometer. Bovendien blijkt dat als bedrijven moeten saneren, eenderde van de managers bij voorkeur de 50-plus werknemers wil ontslaan. Uit het onderzoek blijkt dat directies en managers hun oudere werknemers als weinig leergierig en ambitieus waarderen en daarom geen opleiding meer waard zijn.

Eigenlijk een heel schokkende uitkomst van het onderzoek – vooral als je bedenkt dat mensen gemiddeld 80 jaar worden en op hun 50-ste over het algemeen nog gezond en vitaal zijn. Bovendien zullen zij op die leeftijd – als het aan minister De Geus ligt – nog minstens 15 jaar aan het arbeidsproces deel blijven nemen. Blijvend investeren lijkt dus hard nodig.
Het tegenstrijdige lijkt in ieder geval dat leidinggevenden wel van mening zijn dat jongeren en ouderen meer zouden moeten samenwerken voor een goede kruisbestuiving. In die zin worden ouderen wel weer gewaardeerd. Maar als het er op aankomt om in deze groep te investeren, haken werkgevers dus blijkbaar toch af…

Lees ook:Reïntegratie loont
Lees ook:Meer oudere vrouwen zijn gaan werken
Lees ook:Oudere werkloze is kansloos
Lees ook:Nieuwe loot aan uitkeringsstam
Lees ook:Oudere bijstandsgerechtigde de klos

6 reacties op “Vijftig+: geen opleiding meer waard

  1. Pieter

    Heel vreemd inderdaad zoals het beleid (lees de wens) van de overheid absoluut niet mtches met de dagelijkse praktijk in onernemingen…

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roland Klaverstijn

    Helemaal eens Pieter. De vader lijkt te vaak de wens van de gedachte. Het kabinet wil wel dat ‘ouderen’ langer doorwerken, maar dan zullen werkgevers tenminste moeten meewerken door ze langer in dienst te houden én door ze te scholen…

      /   Beantwoorden  / 
  3. mayke ambaum 49,5

    Hoe oud zijn die managers die ontslaan?
    Is daar onderzoek naar gedaan?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Roland Klaverstijn

    De managers die ontslaan zijn ongetwijfeld van verschillende leeftijd. Als ik echter kijk bij het bedrijf waar ik werk (Reed Business Information, het vroegere Elsevier bedrijfsinformatie) is de leeftijd van de directie tussen de 30 en de 40.

    Voor zover ik weet is hier geen onderzoek naar gedaan trouwens. Maar (mijn mening) het zijn vaak ‘snotapen’…

      /   Beantwoorden  / 
  5. Willemien Spook

    Ik kwam per ongeluk op deze site omdat ik Mayke Ambaum had ge-googled. Ze heeft bij haar reactie (zie boven) geen e-mailadres achtergelaten. Weet iemand waar ik haar kan vinden?

      /   Beantwoorden  / 
  6. Roland Klaverstijn

    Dag Willemien,

    Ik heb natuurlijk jou gegevens doorgegeven aan Mayke. Ze was erg verrast en verbaasd. Ben benieuwd hoe dat afloopt enneh, blijf hier vooral regelmatig terugkomen!

    Roland

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.