Werknemers in ziektewet worden aangepakt

Nooit geweten, maar het gros van de werknemers die in de ziektewet ‘zitten’ krijgen hun ziektewet uitkering betaald door het UWV. Het gaat daarbij om uitzendkrachten, werkelozen en werknemers met een tijdelijk contract. Voor deze werknemers neemt het UWV de verplichtingen voortvloeiend uit de Ziektewet over. Zij vormen een belangrijk deel van de instroom in de Wet werk en inkomen nar arbeidsvermogen (WIA). Dat heeft te maken met het feit dat deze mensen geen werkgever waarnaar ze terug kunnen keren die hen stimuleert om te reïntegreren. En minister De Geus, zou De Geus niet zijn, als hij ook hier niet iets aan zou willen doen.

 

In de huidige situatie kunnen deze mensen een volledig beroep doen op de Ziektewet als ze slechts een specifiek deel van hun werk niet meer kunnen doen. Er wordt dan niet gekeken of ze andere onderdelen van het werk nog wel kunnen doen. In de nieuwe situatie, zoals De Geus in zijn wetsvoorstel doet,  is voor de beoordeling of iemand een Ziektewetuitkering krijgt van belang of hij de gewone werkzaamheden nog kan doen die kenmerkend zijn voor zijn functie. Ook moet het UWV aan het einde van de twee jaar ziekte een re-integratieverslag opstellen. Verder worden de termijnen voor ziekmelding aangescherpt.
Het is toch eigenlijk heel erg mooi hoe minister De Geus – ondanks alle perikelen die het kabinet te verhapstukken krijgt – nog steeds tijd en ruimte vindt om mensen an het werk te krijgen. Want dat ook dit uiteindelijk om een ordinaire mogelijkheid gaat om te bezuinigen, is duidelijk…

Lees ook:Bijdrage kinderopvang blijft uit
Lees ook:Vereenvoudiging regeling uitkeringsgerechtigden
Lees ook:Werkgevers: wanneer worden ze fatsoenlijk?
Lees ook:Dwangsom bij ontduiken minimumloon
Lees ook:Oudere bijstandsgerechtigde de klos

2 reacties op “Werknemers in ziektewet worden aangepakt

  1. L.van Kessel

    het is inderdaad een bezuinigingsmaatregel,ben zelf nu een half jaar ziek. Ik ben dus ook al een half jaar aan het strijden om mijn ziektewet uitkering te krijgen.D.m.v. bezwaar en beroepzaken en klachtenformulieren heb ik zwart op wit gekregen dat het UWV een fout maakt.door mij niet op te roepen voor medische controle en automatisch krijg je dan ook geen uitkering.
    Men geeft de fout dus toe ,herstelt hem niet met gevolg, geen geld en de wet poortwachter is niet in gang gezet.Dit mag dus allemaal maar, maak vooral zelf geen fout want je word gepakt
    Maar tevens word mijn revalidatietraject continu vooruitgeschoven.
    Daar er weleerst finaciéle rust moet zijn, let wel dit is een revalidatie traject van minimaal een half jaar dus het is niet zo maar wat. Het UWV traineert zelf het genezings cq hetsteltraject.
    Ik ondervind hierdoor zeer veel psychische druk waardoor ik dus ook weer extra pijn heb.
    Ik heb inmiddels de Geus en de nationale Ombudsman ingelicht hierover.
    Ik begrijp best dat niet alles in een dag geregeld kan worden maar men neemt dus in de ontvangstbevestigingen van deze schrijvens gewoon 6 weken de tijd om alleen al op mijn schrijven te reageren.
    Ik ben benieuwd hoe lang mijn verhuurder en energie voorziening nog geduld met mij hebben.
    Dus aangepakt worden zieke werknemers inderdaad het UWV zorgt ervoor dat je uiteindelijk na 34 jaar alle premies betaald te hebben en meegebouwd te hebben aan deze maatschappij,
    trappen ze je in een hoek en het liefst ineen doos bij het station

    WIE LEGT MIJ DIT UIT??????

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jasper Antes

    Het is algemeen bekend dat UWV haar wettelijke afhandelingstermijnen met grote regelmaat (lees: vrijwel altijd) overschrijdt. Waarschijnlijk ligt de oorzaak bij een verkeerd personeelsbeleid, feit is dat de cliënt hiervan de dupe is. Men onderschat de vaak aanzienlijke schade die dit veroorzaakt waardoor een aanvrager van de regen in de drup raakt. Betalingsachterstanden, afsluitingen en niet zelden enorme schulden zijn vaak het gevolg.

    UWV weigert meestal te bevoorschotten als een aanvraagprocedure voor een uitkering vertraging oploopt en wentelt deze verantwoordelijkheid af op de gemeente. Dezelfde gemeente die vervolgens schuldhulpverlening voor de betreffende cliënt mag gaan verzorgen.
    Ironisch genoeg is de bedrijfsvereniging door deze wanprestatie niet de back-up van de werknemer, maar de duwende hand aan de rand van de afgrond. Resumerend mag worden gesteld dat UWV minstens tekort schiet in het behalen van haar doelstelling. Privaat of publiek, het is de vraag aan welke sector werknemersverzekeringen het beste toevertrouwd zouden kunnen worden, maar dat hier iets moet veranderen is zeker.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.