Ouderen wíllen helemaal niet werken

Het moet niet gekker worden. De overheid roept om het hardst dat er meer ouderen aan werk geholpen moeten worden (zie ook het vorige berichtje), werkgevers staan absoluut niet te springen om ouderen in dienst te nemen en nu blijkt – uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek – dat het meerendeel van de werkloze ouderen helemaal niet wíllen werken. Van de 55- tot 59 jarigen die nu zonder werk thuis zitten, zou slechts zeven procent wel willen werken. Wie het nog snapt, mag het zeggen.

Foto: wie wil er nou op zijn 55ste achter de geraniums? 

 

Ik in ieder geval niet. Vorig jaar telde Nederland 160.000 ouderen boven de 55 die geen baan hebben en die wel (part time) zouden willen werken – de rest vindt het wel best zo. Mannen zijn daar bij vaker actief op zoek naar een baan dan vrouwen. Maar slechts 55% van de 55 tot 59 jarigen had een baan. Dat betekent dus dat een overgrote meerderheid, 2.2 miljoen ouderen, NIET willen werken.

Onbegrijpelijk vind ik dat. Vijfenvijftig en er dan genoegen mee nemen dat je achter de geraniums zit? Ik ben zelf 55 en moet er niet aan denken… Het hele rapport is hier te vinden.

Lees ook:Oudere werkloze verdient meer steun
Lees ook:Meer oudere vrouwen zijn gaan werken
Lees ook:Armoede onder ouderen toegenomen
Lees ook:Niet lang maar wel erg hard
Lees ook:Wíllen ‘de vrouwtjes’ soms niet werken?

11 reacties op “Ouderen wíllen helemaal niet werken

  1. J.G. Wesselink

    Een oudere, zoals ik – 59 jaar, met 35 jaar werkervaring als directiesecretaresse, moet solliciteren (als WW-gerechtigde) en om financiele reden, maar WIL ook werken maar past na vele, vele sollicitaties (nog steeds) niet in ‘het gewenste profiel’. Veel ervaring (in notuleren, in zelfstandig correspondentie afwikkelen, in organisatie en coordinatie)en een up-to-date kennis op het vakgebied, passen niet in danwel sluiten niet aan????

      /   Beantwoorden  / 
  2. J.v.Opstal

    Ik sta er steeds van te kijken dat bijna niemand onderscheid maakt tussen zware arbeid zoals in de metaal en de bouw, sjouwen met zwaar materiaal in zeer hoge of lage temperaturen,of een kantoorbaan met een pen van 10 gram en airco.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Roland Klaverstijn

    Beste mevrouw Wesselink: precies, dat geeft aan dat werkgevers niet zitten te wachten op oudere werknemers. Te duur (?), te vaak ziek (?), en nog zo wat redenen waarom ouderen niet meer aan de slag komen. De overheid zou beter geld besteden aan goede voorlichting aan werkgevers om de vooroordelen weg te nemen. Maar ik vrees dat er voorlopig weining verandering zal komen in de trend ‘jong, makkelijk te ontslaan, goedkoop’…

    Wat u opmerkt, mijnheer van Opstal, is waar, maar in de praktijk doet dit probleem zich nauwelijks voor. Oudere werknemers in banen zoals u schetst zijn er namelijk maar heel weinig: voor ze ‘oudere werkenemer’ konden worden, waren ze al afgevloeid in de WAO…

      /   Beantwoorden  / 
  4. S.H. van den Brink

    Cum laude gepromoveerd in Delft, daarna wetenschappelijk onderzoek en jarenlange ervaring in managementfuncties.
    Ondanks vele, vele sollicitatiebrieven nog geen baan gevonden. Te oud? (60), te duur (?), te ervaren (?), te ??

      /   Beantwoorden  / 
  5. Roland Klaverstijn

    Beste heer van den Brink, ik geef – soms – niet mijn eigen mening maar een antwoord volgens de heersende opvattingen. U bent (dus) te hoog opgelied, te duur en te oud. Ik vind van niet dus, maar werkgevers wel. Kom op, geproveerd, jarenlang wetenschapelijk onderzoek: wat wilt u dan? Ik kan mij voorstellen dat u in vele functies inzetbaar bent, overigens…

      /   Beantwoorden  / 
  6. Jo Faber

    Hr. Klaverstijn,

    Waarom gaat u er bij voorbaat van uit dat iemand van 55 jaar of ouder achter de geraniums gaat zitten als hij niet meer werkt. Ik ben zelf vanaf mijn 55e jaar afgedankt na 37 jaar werken waarvan 29 jaar bij de zelfde baas. Ik ben nu 62 en gepensioneerd. Ik kan u zeggen dat ik in de afgelopen 7 jaar nog geen minuut achter de geraniums heb gezeten want er betaat ook nog zoiets als hobby’s ?
    Ps,
    Ik heb ze wel water gegeven.

    Met vriendelijke groet,
    Jo Faber

      /   Beantwoorden  / 
  7. Roland Klaverstijn

    Beste heer Faber,

    Daar ga ik helemaal niet van uit hoor. Ik citeer slechts een onderzoek dat daar van uit gaat. Da’s heel at anders. Mijn mening is dat ik het mij niet kan voorstellen…

      /   Beantwoorden  / 
  8. marscha van noesel

    Ik ben journaliste in het Noorden, wil een verhaal schrijven over sollicitatieplicht van ouderen, zou u mij uw telefoonnummer willen geven of een mail sturen, liefst heb ik gesprekken met mensen uit het Noorden,

      /   Beantwoorden  / 
  9. K.G. Buchmann

    Hallo Marscha,
    stuur me maar een mail dan hebben we contact en krijg je van mij wat info.
    groet
    Klaas

      /   Beantwoorden  / 
  10. Surink

    Door faillissement in de WW gekomen. Dat ouderen niet willen werken is beslist niet waar.. Verder vind ik de term “ouderen” voor mensen van 56 iets van de jaren vijftig, wij zijn immers niet oud, hebben een hoog arbeidsmoraal, hebben ervaring, en zijn nooit ziek! De overheid heeft de mond vol, dat werkgevers hieraan wat zouden moeten doen. De overheid zelf geeft (weer) niet het goede voorbeeld..

      /   Beantwoorden  / 
  11. Harde werker

    Houdt even je grote mond ja! Mijn vader is 51 jaar, zijn hele leven gewerkt als zelfstandig ondernemer! en veel belasting afgedragen waar je nu niks meer van ziet, en nu is hij ziek thuis en kan hij niks meer en wilt juist wel werken, dus denk dat je t verkeerd ziet dat sommige mensen niet willen werken!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.