Wíllen ‘de vrouwtjes’ soms niet werken?

De emancipatie stagneert. Nog steeds gaat de top van het Nederlandse bedrijfsleven gekleed in krijtstreep of effen grijs. Van de vrouwen in Nederland is maar 38% economisch onafhankelijk. De vraag dringt zich daarbij op of vrouwen wel willen werken of toch liever thuis blijven om voor de kids te zorgen…

De cijfers zijn best wel schokkend, vind ik zelf. Iemand is economisch zelfstandig als hij of zij meer dan 70% van het minimumloon verdient. Iets meer dan een derde van de vrouwen slaagt daar slechts in. Des te opmerkelijker omdat Nederland relatief gezien veel hoog opgeleide vrouwen heeft. Kijken we naar de samenstelling van de top van bedrijven, dan schitteren de vrouwen ook daar door afwezigheid. In de raden van bestuur van de top-100 ondernemingen is slechts iets meer dan 3% vrouw. En bij de AEX-fondsen, de 25 meest verhandelde beursfondsen, is het nog droeviger gesteld. Daar zitten maar drie vrouwen in de raden van bestuur, tegenover 116 mannen en 11 vrouwen in de raden van commissarissen tegenover 188 mannelijke toezichthouders.

Volgens schrijfster Marike van Zanten (in haar boek ‘Mevrouw, mijne heren’) heeft dit alles te maken met de heersende welvaart (‘vrouwen hoeven niet zo nodig’) als met onze calvinistische inslag (‘moeders hoort thuis voor de kinderen te zorgen’). Maar waar blijft dan de eigen wil van vrouwen? Klik hier voor het hele artikel.

Lees ook:Weinige vrouwen aan de top vaak andere nationaliteit
Lees ook:Ouderen wíllen helemaal niet werken
Lees ook:Mannen verdienen meer: vrouwen doe er wat aan!
Lees ook:Topinkomens: ‘kabinet kan er niets aan doen’
Lees ook:Anoniem solliciteren wérkt

2 reacties op “Wíllen ‘de vrouwtjes’ soms niet werken?

  1. Mark

    Zou het wellicht iets te maken hebben met de belachelijke hoge kosten van de kinderopvang?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roland Klaverstijn

    Ik sluit niet uit dat dat ook een rol speelt, maar ik maak me sterk dat dat de enige reden is. De eigen bijdrage voor kinderopvang is absurd hoog, maar feit blijft dat veel vrouwen thuis blijven – ondanks hoge(re) opleiding en vacatures op de arbeidsmarkt. 62 Procent van de vrouwen die niet economisch zelfstandig is, kan mijns inziens niet uitsluitend verklaard worden uit die hoge kosten. Maar ik zal nog eens verder zoeken!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.