Anoniem solliciteren wérkt

Eén zwaluw maakt nog geen lente maar het is bemoedigend om te lezen dat anoniem helpt om meer allochtonen, vrouwen en ouderen aan een baan te helpen. In Frankrijk boekt het ict-bedrijf Breuzard opmerkelijke resultaten met het anonimiseren van de sollicitatiebrieven. Meer mensen uit de genoemde groepen werknemers werden aangenomen. In Nederland is men er over het algemeen geen voorstander van omdat ‘discrimineren later in de procedure alsnog mogelijk is’. Sylvain Breuzard, directeur van het Franse bedrijf liet zich daar niet door weerhouden. ‘Alle verkoop-handboeken leren: zorg dat je direct tegenover je klant zit, dan heb je een kans’. Met andere woorden, als je uitgenodigd wordt voor een eerste gesprek, heb je het als sollicitant zelf in de hand om je goed te presenteren. En daar ben ik het helemaal mee eens.

In Nederland is er maar een organisatie die momenteel een experiment heeft lopen en dat is de gemeente Nijmegen. Maar dat experiment loopt pas sinds augustus van dit jaar en wordt in februari 2007 geëvalueerd. Toch zou ik het een goede zaak vinden als er op bredere schaal ervaring opgedaan zou worden met het anoniem solliciteren. Volgens mij ligt hier een schone zaak voor Minister de Geus en zijn UWV’s. Stel eens wat geld beschikbaar om dergelijke experimenten op te zetten binnen het bedrijfsleven (en wacht daar niet te lang mee!)

Lees ook:Anoniem solliciteren zinloos
Lees ook:Ik wil bijstand, en krijg het ook NU
Lees ook:De laatste Bald-ontwikkelingen
Lees ook:Topinkomens: ‘kabinet kan er niets aan doen’
Lees ook:Wíllen ‘de vrouwtjes’ soms niet werken?

Eén reactie op “Anoniem solliciteren wérkt

  1. Steven Tolsma

    Volgens mij is het voordeel van anoniem solliciteren dat mensen niet meer op afkomst of leeftijd worden gediscrimineerd.
    Een CV met een exotische achternaam of hoge leeftijd zou daarbij wellicht afschrikken?

    In een gesprek zou je kunnen laten zien wat je waard bent en dat je bijvoorbeeld uitstekend Nederlands spreekt of nog veel energie bezit op latere leeftijd.

    Mijn oplossing ligt dan ook niet in het anonimiseren maar juist in het transparanter maken; met de videosollicitatie. Zo laat je meteen zien wie je bent!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.