Jongste werknemers krijgen geen minimumloon

Al jarenlang strijden de jongeren van FNV en CNV om een einde te maken aan wat in hun ogen leeftijdsdiscriminatie is. En wel van 13- en 14-jarige werknemertjes die nog steeds geen recht hebben op een passend minimumloon. Laat ik voorop stellen dat ik vind dat zulke jonge kinderen ook niet zouden moeten (willen) werken, maar nu dat wettelijk mogelijk is sinds 1995 vind ik ook dat ze recht hebben op een minimumloon. Juist als jongste en waarschijnlijk meest kwetsbare groep op de arbeidsmarkt, vind ik dat zij beschermd moeten worden tegen mogelijke uitbuiting. Maar de Hoge Raad besliste onlangs anders.

Bij de foto: er zijn talloze bedrijven die gebruik maken van de diensten van 13- en 14-jarigen en maar wat blij zijn dat ze geen minimumloon hoeven te betalen.

Eerder werden de jongeren van het FNV en het CNV in het gelijk gesteld =bij de rechtbank als bij het Gerechtshof maar de Hoge Raad heeft daar nu een streep doorheen gehaald. De reden? Het feit dat deze categorie slechts ‘lichte hand- en spandiensten’ mogen verrichten maakt wettelijke bescherming overbodig. Je reinste flauwekul wat mij betreft. Ook het Landelijk Bureau Leeftijdsdiscriminatie oordeelde ook al eerder in een – niet bindend – advies dat hier sprake was van leeftijdsdiscriminatie. De jongeren bonden bestuderen de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de Europese rechter. En terecht natuurlijk.

Lees ook:Ook jongeren hebben rechten
Lees ook:Minder werknemers worden onderbetaald
Lees ook:Plannen om aantal Wajongers terug te dringen
Lees ook:Je bent jong en je wilt wat…
Lees ook:Oudere werkloze verdient meer steun

Eén reactie op “Jongste werknemers krijgen geen minimumloon

  1. gallice

    Hallo

    Ik had een vraagje: wat is dan de normale loon??

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.