Minder werknemers worden onderbetaald

Het aantal werknemers dat minder verdient dan het wettelijk minimumloon is gedaald van 1,1% van de beroepsbevolking naar 0,6%. Dit blijkt uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie naar de toepassing van het wettelijk minimumloon in ruim 2500 Nederlandse bedrijven. Een belangrijke oorzaak van onderbetaling zijn afspraken over een nettoloon dat, terug gerekend naar bruto, te laag uitkomt. Ook komt het vaak voor dat werkgevers ‘vergeten’ de halfjaarlijkse verhoging (in januari en juli) door te berekenen.
Iedereen in Nederland recht op tenminste het minimum(jeugd)loon. Uit het onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat in oktober 2004 circa 36.000 werknemers (0.6% van het totale aantal werknemers) werden onderbetaald. Meestal gaat het dan om vrouwen, jongeren en deeltijdwerkers. Kleien bedrijven, vooral in de landbouw, de horeca en de detailhandel, gaan het meest in de fout.

Goeie zaak dat hier streng op wordt gecontroleerd, vooral omdat het altijd om de zwakkeren op de arbeidsmarkt gaat. Een wettelijk minimumloon is er niet voor niets, per slot!

Lees ook:Jongste werknemers krijgen geen minimumloon
Lees ook:Werkgevers kunnen ‘cashen’
Lees ook:Dwangsom bij ontduiken minimumloon
Lees ook:Werkomstandigheden kinderopvang schieten te kort
Lees ook:Jaarverslag inspectie: minder illegale arbeid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.