Afdeling personeelszaken overbodig?

Alweer acht jaar geleden schrapte het Amerikaanse Beverages & More zijn afdeling personeelszaken. Leidinggevenden hebben alle taken overgenomen. In de visie van directeur/eigenaar Bannus Hudson zijn managers beter geschikt dan HR managers om personeel te werven, te behouden en te motiveren. Bovendien kunnen werknemers met speciale software hun arbeidsvoorwaarden bekijken. Het bedrijf heeft 1000 werknemers, 55 winkels en een omzet van 350 miljoen dollar per jaar.

Beverages & More is bijzonder tevreden over het afschaffen van de afdeling personeelszaken. Salarissen en bonussen worden vastgesteld met behulp van de managers en externe onderzoeken over algemeen beloningsbeleid.
De medewerkers hebben weinig gemerkt van het afschaffen van de afdeling. En de managers zijn ook heel tevreden. ‘Het enige wat ik ervan gemerkt heb’, zegt een van de winkelchefs, ‘is is dat het hoofdkantoor niet meer hoeft te bevestigen wat ik al besloten had’.

Nou staan P&O managers niet bekend als de meest innovatieve managers – laat staan als de meest invloedrijke. Het zijn over het algemeen uitvoerders van directiebeleid. En dat kunnen anderen ook prima doen natuurlijk. Toch heeft de koerswijziging van Beverages & More nog geen navolging gevonden… en dat verbaast mij. Want ook volgens mij voegen P&O’ers weinig toe helaas!

bron: PZ-Signaal

Lees ook:Vijftig+: geen opleiding meer waard
Lees ook:Afvalputje van de afdeling
Lees ook:Ambtenaren minder tevreden
Lees ook:Mannelijke manager liegt beter (en vooral ook makkelijker)
Lees ook:Starbucks moet fooien terugbetalen: 100 miljoen in totaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.