Werklozen weigeren ‘dwangarbeid’

Volgens de WorkFirst-methode moeten binnen veel Nederlandse gemeenten werklozen verplicht aan het werk. Ontevreden deelnemers beginnen een rechtszaak en bestempelen de werkzaamheden als dwangarbeid.

Plantsoenen schoffelen of tubetjes lijm in dozen doen, het zijn voorbeelden van werkzaamheden die bijstandsgerechtigden verplicht moeten uitvoeren. De uit Amerika overgewaaide WorkFirst-methode heeft een verplichtend karakter. Wie niet meedoet, krijgt een sanctie: de uitkering wordt geheel of gedeeltelijk ingetrokken.

In Nederland passen vier van de vijf gemeenten WorkFirst toe. Deelnemers die in de bijstand komen, moeten volgens die methode direct verplicht aan de slag en verdienen niet meer dan de bijstandsuitkering.

Naar de rechter
In diverse gemeenten zijn deelnemers naar de rechter gestapt. Het bureau van advocaat Elise Weijsenfeld heeft zelfs vijf WorkFirst-zaken lopen. “We hebben cliënten die door lichamelijke of psychische problemen niet mee kunnen doen aan het project”, vertelt ze in De Pers. “Maar we hebben ook zaken lopen van cliënten die het aangeboden werk ongeschikt vinden.” Een van hen krijgt als ´straf´ nu zes maanden geen bijstand.

“Het werk dat de deelnemers doen is inderdaad eenvoudig, maar wél zinnig”, reageert woordvoerder Sjaak Aerden van de gemeente Arnhem. Deelnemers moeten volgens hem vooral werkvaardigheden opdoen, zoals het leren aannemen van werkopdrachten, het krijgen van werkritme en sociale vaardigheden. Naast het verplichte werk, moeten deelnemers cursussen volgen. “De gemeente dringt nooit werk op”, zegt de woordvoerder. “Iemand met reuma laten we niet schoffelen.”

Onderzoek te positief
Het protest van WorkFirst-deelnemers staat in schril contrast met een onderzoek dat De Raad voor Werk en Inkomen (RWI) in februari presenteerde. De raad concludeerde dat zowel deelnemers als gemeenten over het algemeen tevreden zijn over het Work First-project.

In totaal vulden 75 (ex-)WorkFirst-deelnemers een enquêteformulier in. Iets meer dan de helft vond de werkzaamheden ‘leuk’, ongeveer veertig procent vond dat juist niet. En bijna zeventig procent geeft aan meer zin gekregen te hebben om te gaan werken.

Een steekproef van 75 is natuurlijk wel erg klein. Je kunt je afvragen of je daar wel conclusies aan kunt verbinden. Het lijkt er dan ook op dat de RWI een té positief beeld schetst van de WorkFirst-methode.

(Bron: De Pers)

Lees ook:Tegenprestatie voor bijstandsuitkering
Lees ook:Belasting treedt op tegen loonheffing ontduiking
Lees ook:‘Ontslagen werknemer half jaar doorbetalen’
Lees ook:Werk maken van reïntegratie
Lees ook:Werknemers in ziektewet worden aangepakt

9 reacties op “Werklozen weigeren ‘dwangarbeid’

  1. RHAS

    Als je dit zo leest dan rijzen de haren je te bergen, de gemeente liegt dat ze barst. Ik zit nu een aantal maanden in het reintegratietraject in arnhem bij FourstaR Reintegratie BV. Het is een grote oplichtersbende. Men praat over het opdoen van arbeidservaring en vaardigheden om het eentonige simpele werk te verdoezelen. Er is totaal geen maatwerk iedereen moet hetzelfde doen. Bovendien is het bedrijf FourstaR een grote oplichtersbende men laat werkloze werken in niet veilige omgevingen men lapt de arbo regels aan hun laars, en men laat ze zelfs voedsel inpakken voor o.a. de Lidl onder vieze smerige omstandigheden. Werklozen leren hier niets dan slechte dingen. Ook word er enorm veel druk gezet op mensen met o.a. psychische problemen. Medewerkers van Fourstar zijn niet gekwalificeerd om hiermee om te gaan en maken het vaak alleen maar erger. Bovendien komt 40% van de Fourstar medewerkers uit het clientenvestand zelf. Het is een grote grove leugen, het hele Work First beleid in de gemeente Arnhem.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Reggie

    Het is gelukkig al een tijdje geleden, maar ook ik heb het zeer onaangename genoegen gehad met het onrechtvaardige Work First kennis te maken! Vanaf het moment dat ik mij meldde bij het CWI werd ik al met mijn rug tegen de muur gezet, en vervolgens door de gemeente! Als je dit en dat niet doet, dan….. nou vul de rest maar in! De betreffende personen schijnen of mischien wel mogen zich niet realiseren dat de slachtoffers van Work First al het nodige hebben meegemaakt (geestelijk) en dus al enigzins gefrustreert zijn, en moedeloos, murw gebeukt! Het lijkt wel of het hele project erop gericht is de mensen te frustreren, ,en dat is nogal makkelijk bij een toch al kwetsbare groep! Als we stickertjes zaten te plakken, werden we regelmatig gadegeslagen door de mensen van Work First! Om natuurlijk het kaf van het koren te scheiden! Wie moeten en kunnen we zo snel mogelijk ergens heen sturen, zodat we weer een leuke bonus kunnen opstrijken! Ja, want die commercieel ingestelde reintegratiebureaus doen dit tenslotte echt niet alleen om de mensen te helpen! Tuurlijk, er zijn er heus wel die het beste met je voor hebben, waarschijnlijk allemaal wel. Maar het hele beleid wordt gewoon verkeert uitgevoerd! Te weinig op de persoon toegepitst en het feit dat je met mensen van doen hebt, en niet met robots! Hoe het mij is vergaan? Aanvankelijk niet best, eerst 30 procent aftrek van mijn uitkering, toen 3 maanden GEEN uitkering en vervolgens helemaal geen uitkering meer (beeindigd)! Hoe het allemaal zover kwam, ik zal niet zeggen dat ik ook niets verkeerd heb gedaan, want ik ben ook geen heilig boontje! Maar dit had ik bij aanvang van dit alles toch ook niet allemaal verwacht, al had ik wel een bang vermoeden! Mentaal heb ik er ook een behoorlijke opdoffer van gekregen! Ik hoop en wens dat ik er nooit never niet meer te maken mee krijg! Binnenkort zal ik wat meer in detaille treden over dit alles!

      /   Beantwoorden  / 
  3. hector

    En dat is nou precies de reden waarom ik van een bijstandsuitkering heb afgezien in Alkmaar. Als acadeem met 15 jaar ervaring werd ik na beeindiging van mijn ww uitkering van 3 maanden zonder pardon naar de zg. WNK bedrijven gestuurd. Dit zijn plaatsen voor arbeidsgehandicapten, waarvoor een wachtlijst geldt. Niet voor mij dus, ik kon en moest meteen een contract teken voor 800 euro in de maand waar ik dan 40 uur per week voor op kantoor moest komen zitten tussen mensen met het syndroom van Down, debielen, mongolen en andere psychoten met een arbeidshandicap. Wat hiervan het nut is? Ik heb er dan ook vriendelijk voor bedankt. Toen mij vervolgens gevraagd werd door de casemanager van het CWI hoe ik dan dacht rond te komen, antwoorde ik hem, dat dat niet zijn zorg was. Hij besloot immers mijn aanvraag voor bijstand af te wijzen. Ik leef nu grotendeels van diefstal (eten uit de winkel) en zwerf van bekenden en vrienden naar familieleden. Tsja, sta je dan als acadeem met 15 jaar ervaring in de ICT….

      /   Beantwoorden  / 
    1. Miranda

      Hector, ik sluit me volkomen aan bij jou. Ik weiger ook deel te nemen aan het work first project. Overigens heb ik wel gehoord dat iemand een rechtzaak bij het europese hof heeft aangespannen omdat work first in strijd zou zijn met de rechten van de mens. Je mag mensen niet dwingen tot arbeid, je mag mensen ook niet laten werken voor minder dan het minumumloon. Ik ben benieuwd waar dit toe leid.

      Het is absurd dat gemeentes er niet ingesteld zijn hoger opgeleiden anders te begeleiden dan iemand die net de lagere school heeft afgerond. Ik ben sinds 3maanden werkeloos en weet heel goed wat er speelt op de werkvloer. Werkgewenning??? tussen onderontwikkelde mensen??? hoe kan ik mijn kwaliteiten kwijt als ik doosjes moet vouwen? Hoe kan je überhaubt nog gemotiveerd zijn om te solliciteren met de regels van de RSD/Work First. Ik vind het denigrerend en mensonterend om opgeleide mensen over één kam te scheren met onopgeleide mensen. Ik eet ook liever het gras uit mijn tuin dan tussen idd mensen met down syndroom te werken. Ik heb geen affiniteit met de zorg, ik kan niet praten met mensen die amper school hebben gehad. Dit zou bij mij tot ergernissen gaan leiden,ik zou er wat van zeggen. Geneuzel met klootjesvolk(sorry maar zo denk ik nu eenmaal) werken met gehandicapten en kanslozen? Nee dank je de koekoek, dan liever droog brood met gras en de hulp van vrienden en maar door solliciteren in de hoop dat je snel weer aan het werk bent na een werk historie van 18jaar.

        /   Beantwoorden  / 
  4. jeroen

    Goed om te lezen Miranda dan bewijst workfirst dus zijn nut want jij hebt daardoor afgezien van een bijstandsuitkering daar jij jezelf meer voelt dan een ander !

      /   Beantwoorden  / 
    1. Miranda

      Inderdaad, ik voel me zeer zeker beter dan een langdurige werkeloze die nergens zin in heeft en door de RSD worden beschermd. Daarvoor heb ik een opleiding en bijna 20jaar voor gewerkt. Moeders/ vaders/ gezinnen die zogenaamd niet kunnen werken en al 10jr+ bijstand ontvangen, dit soort mensen moeten aangepakt worden en behoren thuis in dit soort projecten niet de mensen die kort werkeloos zijn.Ik had binnen 2 weken na mijn WW weer een goed betaalde baan doordat ik mijn tijd in solliciteren heb geinvesteerd ipv doosjes vouwen via workfirst. Maar ja Jeroen, ga jij maar lekker doosjes vouwen tegen bijstandnorm, ik geniet van mijn salaris!

        /   Beantwoorden  / 
  5. johan jannsen

    ik ben vanmiddag voor een gesprek geweest voor een baan bij de plantsoenen dienst,en ik moet aan de slag of mij uitkering wordt stopgezet,niks mis mee maar er zit wel een adertje onder het gras dat men die baan heb en moet nemen,en dan na 10 weeken weer terug in de uitkering gezet worden,echter het is niet vast en je kan ook daar niet vast werk krijgen,het is om je aan het lijntje te houden,wandt beter wordt je er niet op JA 3 maanden verdien men 1239 netto,met de smoes nu heb en ben je een stapje verder op de arbeidsmarkt,maar wat als je niet meer terug kan in de uitkering om dat je te kort heb gewerkt,het is en blijft krom,+ik heb al mij diploma’s en veiligheids papieren werk ervaring en pas 1 jaar een uitkering,ik ga heb geweigerd in de hoop dat uitzendbureau mij beter van dienst kan zijn dan de sociale dienst rotterdam zuid,werk is wat ik wil maar zij kijken niet naar je achter grond,weg weze moet men dat is wat zij nu doen zonder menselijke steun,je ben en blijft een nummer…$$$

      /   Beantwoorden  / 
  6. Vilseledd

    We glijden steeds verder af naar het DDR-niveau, nu de overheid nepwerk gaat creëren in plaats van terug te treden, zodat de door belasting vernietigde banen weer hersteld worden.

      /   Beantwoorden  / 
  7. johan jannsen

    als zij is de Polen er uit flikkeren en stoppen met onder betalen,dan misschien is er dan werk voor mensen die wel willen werken maar geen dwangarbeid,,.ik heb al mij papieren die men nodig heb vca en vele andere; veiligheid pasport + in de beveiliging gezeten,en nu moet ik een baan aannemen die zwaar onder mij nivo zit + een kind van 3 en nu moet ik zogenaamd gekeurd worden omdat ik 47 ben pas 1jaar een uitkering heb om te kijken of ik nog geschikt ben terwel ik ervaring genoeg heb,en de baan die de soos geeft geld maar voor tien weken en dan wordt men weer terug gezet in de uitkering,dus waar gaat het om? zij kunnen geen baan geven met de garantie dat men 5maanden minstens aan het werk ben,en als je gaat werken die 10 weken dan kom je moeilijk teug in de uitkering,als iemand werk heb laat het mij dan weeten maar niet voor 10 weken…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.