Absurde topinkomens

Willem Breedveld schreef onlangs een interessante column op de site van het CNV. Kernvraag van zijn betoog luidt: waarom verdient de president van de almachtige Centrale Bank van de Verenigde Staten maar een schijntje vergeleken met de president van de Nederlandsche Bank? En waarom verdient de president van de Bank Nederlandse Gemeenten een veelvoud van de president van de Nederlandsche Bank? De cijfers op een rij: Nout Wellink verdient 390.900 euro per jaar, de president van de VNG 701.900 en de president van de centrale bank van de Verenigde Staten 120.000 euro. RaRa?
Het verschil laat zich niet herleiden tot macht, invloed of betekenis. Want dan had het rijtje precies omgekeerd moeten zijn. Alan Greenspan – tot voor kort president van de Centrale Bank in de VS – is een reus vergeleken bij Nout Welling, die op zijn beurt weer royaal Pim Vermeulen overschaduwt van de VNG.
Het raadsel is slechts te doorgronden voor wie onderscheid weet te maken tussen de publieke en de private sector. De machtigste man van Amerika – en waarschijnlijk van de wereld – verdient ca. 200.000 euro. En niemand in Amerika verdient dus meer. Punt. Uit. Wie in het bedrijfsleven werkt wordt – zo is de vooronderstelling – vanzelf afgestraft als hij meer verdient als dat zijn resultaten rechtvaardigen. Hetzij via de beurs, hetzij via consumenten die in opstand komen. Maar met de salarissen in de (semi-)publieke sector valt gewoon niet te marchanderen. Alweer punt. Uit. Vertaald naar Nederland: de MP (minister-president) verdient het hoogst haalbare salaris in de publieke sector. Andere salarissen zijn daaraan ondergeschikt. Met andere woorden: marktconform pas niet bij de publieke sector… Punt (en uit!).

Lees ook:Boos over ‘oud nieuws’
Lees ook:U kunt gaan (met 1.012.000 euro in de knip)
Lees ook:Enorme stijging topinkomens
Lees ook:Pesten blijft gelukkig niet altijd onbestraft
Lees ook:Rekent u mee: uurloon is fors gestegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.