Werkgevers maken misbruik van Polen

In tegenstelling van wat vaak wordt beweerd, zijn het niet de Poolse werknemers die de baantjes ‘inpikken’ van Nederlandse werknemers. Uit recent onderzoek van FNV Bondgenten blijkt dat werkgevers – met hulp van de Centra voor Werk en Inkomen – eerst hun Nederlandse werknemers de laan uitsturen om daarna goedkope arbeidskrachten van elders de vacature te laten vervullen.
Het effect is natuurlijk wel dat Poolse en andere Oost Europese werknemers uiteindelijk de plek innemen van Nederlandse werknemers, maar ze kunnen daar weinig aan doen. Het zijn de werkgevers die – met het oog op forse besparingen – eerst hun werknemers ontslaan of zelfs wegpesten om daarna veel goedkopere Poolse krachten in te huren. Die werken namelijk niet voor een CAO-loon, maar voor een habbekrats – en dan ook nog eens veel langer dan de reguliere acht uur per dag.

In dit licht moet ook de campagne ‘Gelijk werk, gelijk loon’ van de FNV gezien worden. Als Poolse krachten net zo duur zouden zijn als Nederlandse, zou er namelijk geen sprake meer zijn van oneerlijke concurrentie. Dat instellingen als het CWI te makkelijk en te onzorgvuldig ontslagvergunningen verlenen, is daarbij misschien nog wel het allerkwalijkste. Zie ook het bericht op nu.nl

Lees ook:Open grenzen: FNV vóór maar nu nog tegen
Lees ook:‘Geknipt voor de juiste baan’
Lees ook:Langer werken wordt straks een recht
Lees ook:Tekort van half miljoen verzorgers
Lees ook:Belasting treedt op tegen loonheffing ontduiking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.