Rechercheurs sporen 200 miljoen aan fraude op

De methodes zijn niet altijd even onomstreden, laat staan sympathiek. Maar in 2005 is er een bedrag van 200 miljoen aan zekerheidsfraude opgespoord, een enorm bedrag natuurlijk. De meeste fraude werd opgespoord onder bijstandsgerechtigden (120 miljoen euro), gevolgd door fraude met WAO- en WW-uitkeringen (24,5 miljoen). Op de derde plaats volgt de fraude met uitkeringen van de Sociale Verzekeringsbank (o.a. kinderbijslag, AOW en nabestaandenuitkeringen) met 21 miljoen. Ook de werkgevers kunnen er trouwens wat van: er werd liefst voor 17 miljoen gefraudeerd bij het UWV.
Nog wat cijfers. Gemeenten, UWV en SVB deelden samen bijna 52.000 boetes uit en maakten ruim 3.000 processen-verbaal op. De pakkans is, volgens het ministerie van Sociale Zaken, veel groter geworden door de andere manier van opsporen. Meer dan voorheen, wordt er gebruik gemaakt van risico-analyses om fraude tegen te gaan.

Nou zijn dit wel heel indrukwekkende bedragen, maar de vraag is natuurlijk om hoeveel procent van het totaal aantal uitkeringen het gaat. Ik vermoed dat het maar een schijntje is in het geheel. En de overlast voor eerlijke burgers, die overvallen worden met huisbezoeken, geïntimideerd worden en bespioneerd worden, is natuurlijk enorm. Volgens mij moet je je als beschaafde maatschappij afvagen of het nog verantwoord is om met de huidige opsporingsmethodes het laatste beetje fraude te willen ontmaskeren. Een leefbare samenleving is volgens mij een groter goed en een wereld waarin iedere uitkeringsgerechtigde zich verdachte weet, is volstrekt ongewenst.

Lees ook:Burgers verklikken uitkeringsfraude steeds vaker
Lees ook:Personeel postkantoor gaat onzekere periode tegemoet
Lees ook:Enorme stijging topinkomens
Lees ook:WIA-horror komt uit
Lees ook:Agressie tegen medewerkers Sociale Diensten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.