Pesten: een vak apart

Werknemers worden niet alleen massaal gepest door collega’s, maar ook door hun leidinggevenden en werkgevers. Volgens een onderzoek van arbodienst Commit blijkt dat één op de twintig werknemers slachtoffer is van systematische pesterijen. Zo’n 70% van de werknemers hebben er als dader , omstander of slachtoffer mee te maken. Dat zijn enorme aantallen. Op een beroepsbevolking van circa 10 miljoen mensen, zijn 2 miljoen werknemers slachtoffer en is een veelvoud betrokken bij pesten.
Wat misschien nog wel kwalijker is dan het pesten door collega’s is het wegpesten van werknemers door werkgevers. En ook dat komt veelvuldig voor. Duizenden werknemers per jaar zien hun arbeidsovereenkomst beëindigd omdat werkgevers dat op die manier doen. Zeker als er terughoudendheid bestaat om de arbeidsovereenkomst langs reguliere weg te beëindigen, wordt er teruggegrepen op minder aardige methodes. Het rapport staat bol van de voorbeelden. In de meeste gevallen haakt een werknemer die slachtoffer is van dergelijke praktijken, uiteindelijk af met een burnout. Wat ook vaak voorkomt is dat werknemers zelf uiteindelijk ontslag nemen.

Werkgevers zijn redelijk creatief in het wegpesten van werknemers. Het resultaat: de werknemer wordt ziek en vervolgens ontslagen, of de werknemer haakt zelf af. In alle gevallen is het doel bereikt: werknemer exit. Kwalijke zaak, maar helaas heel weinig aan te doen. En dat laatste komt vooral omdat de rechter zich eerder laat overtuigen door het driedelig grijs van de werkgever dan de werkplunje van de werknemer. Bah.

Lees ook:Pesten blijft gelukkig niet altijd onbestraft
Lees ook:Werkgevers maken misbruik van Polen
Lees ook:Arboconvenant werpt vruchten af
Lees ook:‘Ontslagen werknemer half jaar doorbetalen’
Lees ook:Elke 4,5 seconden een ongeluk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.