Ook in de zorg dreigen grote personeelstekorten

Verpleeg- en verzorgingstehuizen – toch al niet de meest populaire werkgevers – worden ook al geconfronteerd met een oplopend personeelstekort. Die vrees bestaat bij minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) en de zorgvakbond Abvakabo dat werkgevers in de zorg gedwongen zullen worden om op grote schaal verpleegkundigen in het buitenland te moeten werven.
De reden? Vanaf volgend jaar stoppen oudere werknemers massaal en de onregelmatige werktijden schrikken jonge vrouwen met een kinderwens af. Als daarbij de economie ook nog eens aantrekt en dus aantrekkelijker banen beschikbaar komen, nemen de tekorten dramatische vormen aan, aldus de Abvakabo.

Door de vergrijzing zou in 2025 bijna een kwart (!) van de beroepsbevolking in de zorg- of welzijnssector werken, verwacht het ministerie. Maar juist deze sectoren hebben te kampen met een slecht imago. Zwaar en vaak vies werk dat ook nog eens slecht betaalt. Komende week staat er een Kamerdebat gepland over het arbeidsmarktbeleid voor verpleegkundigen. Gezien de alarmerende berichten, geen overbodige luxe…

Lees ook:Je bent jong en je wilt wat…
Lees ook:Werkgevers: vakantie flexibeler inzetten
Lees ook:Gedragscode op werk belangrijk, maar niet betuttelen
Lees ook:Arboconvenant werpt vruchten af
Lees ook:Kinderarbeid voorlopig de wereld nog niet uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.