Gedragscode klokkenluiders onbekend

De meeste werkgevers en de meeste werknemers zijn niet of nauwelijks bekend met de gedragscode voor het melden van misstanden door zogenaamde klokkenluiders. Dit blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het ministerie van SZW is gehouden. Ondanks dat de meeste bedrijven – vooral de grotere – wel voorzieningen hebben waar klokkenluiders gebruik van kunnen maken, is vrijwel niemand hier mee bekend.

Minister De Geus van het ministerie van SZW wil dat de regelingen hoger op de agenda komen te staan. Werkgevers, brancheorganisaties, CAO-partijen en ondernemingsraden zouden beter op de hoogte moeten zijn van de regelingen. In 2003 heeft de Stichting van de Arbeid een code opgesteld waarin staat beschreven waaraan regelingen voor klokkenluiders zouden moeten voldoen, maar de meeste werkgevers (73%) en de meeste werknemers (64%) zijn hier niet mee bekend. In slechts 10% van de ondernemingen bestaat een specifieke klokkenluidersprocedure. Hieronder valt ook de aanwezigheid van een vertrouwenspersoon.

De code is destijds opgesteld naar aanleiding van de klokkenluider (de heer Bos van Koop Tjuchem) in de bouwfraude. Logisch dat werkgevers hier niet op zitten te wachten. Niemand wil toch dat zijn vuile was buiten gehangen wordt? Ook de commissie Tablaksblatt heeft zich hierover gebogen en een aantal aanbevelingen gedaan. Het wordt de hoogste tijd dat het bedrijfsleven zich hieraan gaat houden. Wie fraude of andere misstanden te melden heeft, heeft recht op bescherming! Of niet soms?

Lees ook:Zelfstandigen mogen klagen over irritante regels
Lees ook:Massaal ziek door de hitte?
Lees ook:Kinderopvang: zo ziet De Geus dat
Lees ook:Vereenvoudiging regeling uitkeringsgerechtigden
Lees ook:Minder mensen denken aan vervroegd pensioen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.