Zeven tips voor managers in spe: overweeg ook om het niet te doen

Duizenden medewerkers dromen van een leidinggevende functie. Maar de ene functie is de andere niet. Om teleurstelling te voorkomen is een goede afweging vooraf geen overbodige luxe. Een aantal tips voor managers in spe.

"Ik dacht altijd dat leidinggeven besluiten nemen was op een
gedecideerde machomanier. Maar met
luisteren en vertrouwen winnen, kun je vaak meer invloed uitoefenen", aldus projectmanager Berry Vorstenbosch op de website van Volkskrant Banen. Op de site worden zeven tips gegeven.

Zeven tips op een rijtje

1. Mensen ambiëren een
leidinggevende functie nogal eens om de verkeerde redenen. "Ik ben in mijn rol vooral dienstbaar aan anderen. Om de status moet je het niet doen", zegt Babette Anhalt, manager bij IDTV.

2. Zeg 'nee' als je veel plezier hebt in je huidige werk, daar kan niets tegenop. "Je moet 'nee' zeggen als je het eigenlijk niet leuk vindt om van alles te bepalen, met de ontwikkeling van anderen bezig te zijn, voortdurend allerlei vragen te krijgen, moeite hebt met werken onder druk en er ’s avonds wakker van ligt de boodschapper van slecht nieuws te zijn", tipt Mark Bookelaar, personeelspsycholoog bij Berenschot.

"Ook als je privé net een veeleisende periode doormaakt, moet je er nog eens goed over nadenken. Je eerste leidinggevende functie vraagt veel tijd."

3. Lijnmanager zijn is heel iets anders dan meewerkend voorman. Een lijnmanager houdt zich vooral bezig met processen, regels en budgetten; de tweede staat dichter bij de inhoud van het werk. Vooral een lijnmanagementfunctie blijkt een grote overgang, waar mensen vaak minder gelukkig van worden.

Het is moeilijk om als lijnmanager op te treden tegenover oud-collega’s. De oude werkrelatie is heel moeilijk uit je hoofd te zetten. De stap naar meewerkend voorman is een stuk gemakkelijker.

4. Verder is van groot belang hoe je overstap gecommuniceerd wordt in de organisatie.

5. Daarnaast is het zeer relevant om vooraf een managementopleiding te eisen, zeker als je nog geen enkele ervaring hebt. Ook is een personal coach een optie.

6. Spijker je zwakten niet als een bezetene bij, maar wees er open over.

7. Leg je niet vast op doelen die binnen een jaar gehaald moeten worden. Zorg dat je drie tot vier jaar de tijd krijgt.

> Doe hier een test naar jouw stijl van leidinggeven

> Lees hier meer tips en informatie in het artikel op de website van Volkskrant Banen

Lees ook:Tips voor solliciterende Hyvers
Lees ook:Te weinig vrouwelijke topambtenaren
Lees ook:GRATIS de laatste nieuwtjes in je mailbox
Lees ook:Regisseer je e-mailverkeer
Lees ook:Ontstress tip van de maand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.