Vrouwen krijgen nog lang minder salaris

Een berichtje van collega Hester de Waard van vrouw.blog.nl. Het gaat nog minstens 150 jaar duren voor vrouwen hetzelfde verdienen als mannen. Vreemd? Ja. En nee. Omdat vrouwen aan het begin van hun carrière afhaken om kinderen te baren, ontstaat een achterstand die zij naderhand niet meer inhalen.De berekening van 150 jaar komt van Britse onderzoekers. De loonkloof wordt in stand gehouden door discriminatie en ineffectief beleid maar ook (en vooral) omdat vrouwen beslissen om kinderen te krijgen en daarna deeltijds te gaan werken. Dat wordt dus afgestraft door werkgevers. Aan de andere kant, ook vrouwen die full time werken en hun loopbaan niet onderbreken om kinderen te krijgen, verdienen na tien jaar zo’n 12 procent minder dan hun mannelijke collega’s in vergelijkbare functies.
‘Gemiddeld bedraagt de loonkloof twintig procent op dertig jarige leeftijd. Bij het huidige tempo van gelijktrekken, duurt het nog 150 jaar voor de salarissen tussen mannen en vrouwen gelijk zijn. We zijn gewend te denken dat iedere volgende generatie het beter zal doen, maar de waarheid is dat elke volgende generatie de vorige maar met een klein verschil voorbijsteekt’ aldus de onderzoekers.

Dertig jaar geleden werden de eerste maatregelen genomen om de inkomensongelijkheid tussen mannen en vrouwen weg te werken. Sindsdien is er veel veranderd, maar duidelijk nog niet genoeg…

Lees ook:Mannen verdienen meer: vrouwen doe er wat aan!
Lees ook:Vraag naar flexibel werk is groter dan aanbod
Lees ook:Werkloosheid daalt vooral onder vrouwen
Lees ook:Meer oudere vrouwen zijn gaan werken
Lees ook:Weinige vrouwen aan de top vaak andere nationaliteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.