Ook Wijn wil ‘sprinkhanenplaag’ beteugelen

Minister Wijn omarmt het voorstel van FNV Bondgenoten om de rechter meer bevoegdheden te geven als de continuïteit van een onderneming op het spel staat door een aanval van hedgefondsen (investeringsfondsen die ervan uitgaan dat zij, als ze de onderdelen van het bedrijf verkopen, er meer voor vangen dan voor het geheel, de zogenaamde sprinkhanen). Opmerkelijk omdat minister Zalm (Financiën) het gevaar relativeerde en Wijn zelfs afviel.

Mooi is dat Wijn Zalm weerstaat. Jammer is weer dat Wijn de vakbonden passeert door nader advies te vragen aan de commissie Frijns die de code Tabaksblatt over transparant ondernemingsbestuur toetst en verbetert. Want daarin zitten geen vertegenwoordigers van de vakbonden, noch van de hedgefondsen.

Maar het feit dat het standpunt van de commissie antwoord moet geven op de vraag hoe duurzaam ondernemerschap bevordert kan worden, is natuurlijk een prima uitgangspunt. Geen gezonde onderneming zonder winst. Maar niet tot iedere prijs wat mij betreft. Laat de rechter maar toetsen dat een en ander maatschappelijk verantwoord is! Als ondernemer heb je niet alleen verplichtingen naar de aandeelhouders maar in de eerste plaats naar je werknemers, vind ik.

Lees ook:Winnaars: reserveer uw winst voor de fiscus
Lees ook:‘Ontslagen werknemer half jaar doorbetalen’
Lees ook:Elke 4,5 seconden een ongeluk
Lees ook:Ontslagrecht blijft bron van conflict in kabinet
Lees ook:Heb jij een rotbaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.