Hulp aan werkzoekenden kan beter

De begeleiding van werkzoekenden en zieke werknemers kan sterk worden verbeterd. De helft van de werkzoekenden geeft aan dat de geboden hulp er niet toe heeft bijgedragen weer aan het werk te gekomen.

Dit blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Raad voor Werk en Inkomen (RWI). De helft van de respondenten zegt dat de hulp van die instanties niet heeft bijgedragen aan het vinden van een nieuwe baan.

De respondenten geven het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), de Gemeentelijke Sociale Dienst en het UWV en reïntegratiebedrijven maar net een voldoende, namelijk een 5,5 tot een 5,8.

Persoonlijke situatie
De dienstverlening van reïntegratiebedrijven wordt met gemiddeld een zes beoordeeld. Over de effectiviteit van de hulpverlening wordt negatief geoordeeld. Als verbeterpunt noemt veertig procent van de werkzoekenden dat de hulp
bij het zoeken naar een baan beter moet aansluiten op de persoonlijke
situatie.

Ziekteverzuimbegeleiding
Ruim de helft van de groep (voormalig) zieke werknemers geeft aan dat ze sneller naar het werk terug hadden kunnen keren als daarvoor (meer) maatregelen waren genomen. De grootste winst is daarbij volgens hen te behalen door aanpassing van het werk, zoals een ander takenpakket, ander werk bij dezelfde werkgever of werk bij een andere werkgever.

Bijna vier op de tien (ex-)zieke werknemers zouden naar eigen zeggen sneller aan het werk hebben gekund wanneer dergelijke maatregelen waren genomen. Ook op het vlak van curatieve zorg,  begeleiding en samenwerking is volgens werknemers winst te boeken.

> Lees hier het rapport

Een andere conclusie uit hetzelfde rapport:
> Sociale contacten belangrijkste reden om te werken

Lees ook:‘Miljarden voor reïntegratie verdwenen’
Lees ook:Sociale contacten belangrijkste reden om te werken
Lees ook:Reïntegratie langdurig zieke naar ander werk weinig succesvol
Lees ook:Economische schade door onvervulde vacatures
Lees ook:Laagterecord aantal werkzoekenden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.