Zwangere zelfstandigen tussen wal en schip?

De afschaffing van de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen (WAZ) in 2004 heeft ertoe geleid dat vrouwelijke zelfstandigen te beperkte mogelijkheden hebben om hun inkomensderving tijdens de periode rond de bevalling te verzekeren. De overheid blijft echter verantwoordelijk voor het creëren van een passende voorziening voor vrouwelijke zelfstandigen via een publieke regeling of via een private verzekering.
Dat blijkt een advies van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) dat op verzoek van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is uitgebracht. De WAZ voorzag in een uitkering tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Sinds de afschaffing van de WAZ zijn vrouwen aangewezen op een private verzekering die in de praktijk slechts in beperkte mate af te sluiten blijkt. En dat terwijl voor werkneemsters in loondienst zwangerschapsverlof een wettelijk onderdeel uitmaakt van de arbeidsvoorwaarden. Gesteund door het Europees beleid, de Europese regel- en wetgeving en het VN-vrouwenverdrag moet de overheid adequate voorzieningen treffen zodat vrouwen geen negatieve gevolgen ondervinden van het feit dat zij zwanger kunnen worden. Logisch dat het CGB de minister adviseert om dit voor zelfstandigen opnieuw publiek te regelen.

Laat de erfenis in de WAZ-pot nou toevallig meer dan 1 miljard bedragen… zoveel meer is er ingelegd dan uitgekeerd in de korte tijd dat de onzinnige en kostbare wet van kracht was. Laat De Geus dat bedrag nou eens niet in zijn begroting wegzakken maar besteden waar het door hardwerkende zelfstandigen voor betaald is en je lost twee problemen in één klap op. ’t Kost de Geus niets (extra’s) en zwangere vrouwen hebben tot in lengte van dagen een gegarandeerde zwangerschapsuitkering…

Lees ook:Weinige vrouwen aan de top vaak andere nationaliteit
Lees ook:Kinderarbeid voorlopig de wereld nog niet uit
Lees ook:Topinkomens: ‘kabinet kan er niets aan doen’
Lees ook:Mannelijke manager liegt beter (en vooral ook makkelijker)
Lees ook:GroenLinks wil meer vrouwelijk ondernemers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.