VAR in veel gevallen overbodig

Een verklaring arbeidsrelatie (VAR) moet duidelijk maken wat voor arbeidsrelatie opdrachtgevers aangaan met een opdrachtnemer. Het betekent veel administratieve rompslomp en opdrachtgevers weigeren vaak te betalen voordat de VAR is overhandigd. Dit terwijl de arbeidsrelatie maar al te vaak overduidelijk is. Voor veel redacteuren komt hier verandering in.

Van der Wiel-Rammeloo bediscussieerde het nut van een VAR afgelopen november in het Nederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht. De VAR-row (resultaat uit overige werkzaamheden) en de VAR-loon (inkomsten uit dienstbetrekking) bieden geen zekerheid volgens Van der Wiel-Rammeloo.

De VAR-winst (winst uit onderneming) brengt het risico van fraude met zich mee en de VAR-dga geldt vanaf 1 januari alleen nog voor die werknemers waarvoor ze niet was bedoeld, namelijk de niet-grootaandeelhouders. Van der Wiel-Rammeloo pleit voor afschaffing van de VAR, aangezien de huidige situatie 'noch vlees noch vis is'.

Geen VAR voor redacteuren
Voor redacties is de situatie sinds deze maand veranderd. Hier heeft het Nederlands Uitgeversverbond zich hard voor gemaakt. Vanaf 2008 hoeft een uitgever nog maar een selecte groep auteurs en redactiemedewerkers om een VAR te vragen.

Allereerst worden auteurs die voornamelijk werkzaam zijn op royaltybasis van die verplichting uitgezonderd. Zij worden bij voorbaat als zelfstandig ondernemers aangemerkt, tenzij ze dit zelf niet willen. Maar belangrijker: freelance auteurs en redactiemedewerkers die op jaarbasis vermoedelijk minder dan zevenduizend euro bij een opdrachtgever verdienen, zijn eveneens vrijgesteld. Inhouding van premies werknemersverzekeringen en belasting is dan niet aan de orde. Pas wanneer die grens wordt overschreden, is het nodig formulieren te overleggen en alsnog de status van de freelancer te onderzoeken.

Geschat wordt dat bij deze grens van zevenduizend euro meer dan negentig procent van de freelancers niet hoeft te worden gevraagd om bewijsstukken, zoals de Eigen Verklaring of de VAR, wat voor beide partijen een administratieve lastenverlichting betekent.

> Lees hier meer over de nieuwe regeling voor uitgevers

Lees ook:Lastenverlichting rond zzp´ers voor uitgevers
Lees ook:Ook werknemers zijn dik geld kwijt aan dure brandstof
Lees ook:Zo zit het bedrijfsleven écht in elkaar…
Lees ook:PvdA: een ‘optimistisch’ verkiezingsprogramma
Lees ook:VAR grootste ergernis van zzp’er

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.