Zzp’er en toch verzekerd via UWV voor uitkering arbeidsongeschiktheid

Zo'n tachtig procent van de zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) kent de risico's van het zelfstandig ondernemen. De grootste zorg is het risico om arbeidsongeschikt te raken. Wat veel zzp'ers niet weten: ook zij kunnen zich veelal verzekeren via UWV.

Bijna tweederde van de zzp'ers is niet verzekerd voor een uitkering bij arbeidsongeschiktheid, hoofdzakelijk vanwege de hoge kosten. Dit meldde Nu Z afgelopen week. Ook zijn er veel negatieve ervaringen onder zzp'ers met arbeidsongeschiktheidsverzekeringen: ze zijn vaak erg duur en keren niet altijd uit.

Vrijwillig verzekerd
Waar ikzelf achter kwam toen ik net zelfstandige was, is dat je je vrijwillig kunt verzekeren via UWV. Je bent dan bij dezelfde overheidsinstantie verzekerd waar ook mensen in loondienst zijn verzekerd voor een uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Het is nog steeds redelijk aan de prijs, maar je bent in elk geval niet verzekerd bij een commercieel verzekeringsbedrijf dat allerlei ondoorzichtige eisen hanteert voordat wordt uitgekeerd.

Vier weken
Niet iedereen kan gebruikmaken van de vrijwillige verzekering. Je kunt de verzekering bijvoorbeeld aanvragen als je een eigen bedrijf begint en het jaar daarvoor – met maximaal zestig dagen onderbreking – in loondienst hebt gewerkt.

Ben je startend ondernemer, meewerkend echtgenoot of partner of directeurgrootaandeelhouder? Dan moet je de vrijwillige verzekering aanvragen binnen vier weken nadat je als zelfstandige bent begonnen en je verplichte verzekering is beëindigd. Die verplichte verzekering stopt vanzelf op het moment als je uit dienst treedt. Er is sprake van dat dit termijn wordt verlengd naar dertien weken, maar op dit moment moet het nog binnen een maand.

Zelf werkte ik naast mijn activiteiten als zzp'er één dag per week in loondienst. Ook dan kun je aanspraak maken op de regeling.

Alfahulp of huishoudelijke hulp
Ook is de regeling voor mensen die werkzaam zijn als alfahulp of particuliere (huishoudelijke) hulp. Zij kunnen de vrijwillige verzekering aanvragen op elk gewenst moment.

WAO'ers
Heb je een WAO-uitkering en ga je als zelfstandige aan de slag? Dan moet je de vrijwillige verzekering aanvragen binnen vier weken na dagtekening van de WAO-beslissing.

> Kijk hier voor meer informatie over de regeling

Tweede Kamer
Binnen de politiek werd afgelopen week druk gedebatteerd over het probleem dat een groot aantal zzp'ers onverzekerd rondloopt. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat er maatregelen moeten worden genomen.

> Lees hierover een artikel in NRC Handelsblad 

Lees ook:
> Mijn eigen bedrijf: verzekeringen

Lees ook:Oudere bijstandsgerechtigde de klos
Lees ook:Eigen zaak lo(n)kt voor 15% van de werknemers
Lees ook:Ontstress-tip van de week
Lees ook:‘Werknemer moet ziekteverzuim zelf betalen’
Lees ook:Ik wil bijstand, en krijg het ook NU

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.