De baas geeft u vrij omdat..

In Nederland kennen we een aantal verlofregelingen die werknemers in staat stellen om privé zaken te regelen. Er zijn zelfs regelingen waarbij het salaris volledig wordt doorbetaald. Het zwangerschapsverlof is daar waarschijnlijk het bekendste voorbeeld van. Maar u heeft ook recht op calamiteitenverlof, kort- en langdurend zorgverlof, adoptieverlof en bijvoorbeeld ouderschapsverlof. De belangrijkste kenmerken van de verschillende verlofregelingen zet ik voor u op een rij.

Foto: ook als je huis in de fik staat, heb je natuurlijk recht op calamiteitenverlof

Adoptieverlof
Voor het welslagen van een adoptie is vooral de eerste periode van binding belangrijk. Om te voorkomen dat adoptiefouders vakantiedagen moeten opnemen is er het adoptieverlof. Adoptieverlof (en ook pleegouderverlof) is er voor beide ouders. Het verlof gaat in twee weken voordat het kind aan u wordt overgedragen en duurt maximaal vier aaneengesloten weken. Bonnen zestien weken nadat het kind aan de ouders is toegewezen moeten de vier weken in een aaneengesloten periode worden opgenomen. Gedurende het verlof wordt uw salaris doorbetaald in de vorm van een uitkering van het UWV.

Ouderschapsverlof
Ouders van kinderen tot acht jaar kunnen gebruik maken van deze regeling. De duur van het ouderschapsverlof bedraagt maximaal 13 keer de helft van de wekelijkse arbeidsduur. Werkt u bijvoorbeeld normaal 32 uur, dan heeft u recht op maximaal zes maanden ouderschapsverlof van zestien uur per week. Het salaris voor de niet gewerkte uren wordt overigens niet doorbetaald.

Kraamverlof
Na een bevalling heeft de vader recht op twee werkdagen kraamverlof, op te nemen binnen vier weken na de geboorte. Deze dagen hoeven dus niet aansluitend aan de bevalling opgenomen te worden, maar kunnen op ieder gewenst moment binnen de gestelde termijn worden opgenomen. Goed om te weten is dat voor de aangifte bijvoorbeeld calamiteitenverlof opgenomen kan worden (zie daar). Kraamverlof wordt gewoon doorbetaald.

Calamiteitenverlof
Er zijn situaties waarbij u acuut vrij moet nemen. Een gesprongen waterleiding, een kind dat plotsklaps erg ziek is, een sterfgeval in de familie bijvoorbeeld. Het verlof is bedoeld voor onvoorziene situaties, waarvoor het noodzakelijk is dat u onmiddellijk vrij krijgt. Het verlof moet in verhouding staan tot de calamiteit, dus soms heeft u aan een paar uur genoeg, soms een paar dagen. Uw salaris wordt gewoon doorbetaald tijdens dit verlof.

Kortdurend zorgverlof
Dit verlof is bedoeld om de eerste opvang mogelijk te maken van een ziek kind, een zieke partner of ouders. Om zelf de eerste noodopvang te verzorgen kan een beroep worden gedaan op het calamiteitenverlof. Lukt het iet om de zorg binnen een dag over te dragen, dan kan er van het kortdurend zorgverlof gebruik gemaakt worden. Per 12 maanden heeft een werknemer recht op maximaal tien dagen verlof (deeltijdwerkers naar rato). Het salaris wordt gewoon doorbetaald.

Langdurend zorgverlof
Dit verlof is bedoeld om zorg te verlenen aan een ernstig ziek kind, een zieke partner of ouder. Voorwaarde is wel dat de ziekte levensbedreigend is. In principe gaat u bij dit verlof in deeltijd werken gedurende maximaal 18 weken. De gewerkte uren worden uiteraard uitbetaald, de niet gewerkte uren niet.

Bewust ben ik niet ingegaan op de mogelijkheden die de levensloopregeling biedt om verlof op te nemen. Deze regeling is nog maar zo kort van kracht, dat deze voor de meeste werknemers niet interessant is om aan te spreken.

Wilt u alle verlofregelingen nog eens rustig nalezen, ga dan naar de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Lees ook:Bent u ook zo ontzettend aan calamiteitenverlof toe?
Lees ook:Is een bestaan als zelfstandige de oplossing?
Lees ook:Eindelijk: zwangerschapsverlof voor zelfstandigen
Lees ook:Ik wil bijstand, en krijg het ook NU
Lees ook:Rekent u mee: uurloon is fors gestegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.