Eindelijk: zwangerschapsverlof voor zelfstandigen

Vrouwelijke ondernemers krijgen eindelijk waar ze recht op hebben, een zwangerschapsuitkring van zestien weken. Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. De Eerste Kamer heeft deze week ingestemd met de wet. Die moet nu nog in het Staatsblad worden gepubliceerd. Dat kan op zijn vroegst op 3 juni. 'Het is mijn inzet die datum ook te halen, schrijft Donner. De wet kan dan een dag later ingaan.Wel zitten er een aantal voorwaarden aan het recht op deze uitkering. Zo moeten vrouwen tenminste een jaar als zelfstandige hebben gewerkt voorafgaand aan hun zwangerschap. De hoogte van de uitkering hangt mede af van de inkomsten in het jaar voor de uitkering wordt uitgekeerd en bedraagt maximaal 1335 euro bruto, het wettelijk minimum loon. Daarmee is de ZEZ-regeling (Zelfstandig en Zwangerregeling) toch weer een ietsie pietsie bekrompen. Wat je krijgt is al niet zo heel veel maar je moet dus ook nog eens goed nadenken wanneer je precies met de pil ophoudt. Doorslikken tot je er een eerste jaar op hebt zitten is wel het minste advies dat ik kan geven.

Lees ook:Vereenvoudiging regeling uitkeringsgerechtigden
Lees ook:Wajong op de schop: zoveelste fiasco in zicht
Lees ook:Langer werken wordt straks een recht
Lees ook:Plannen om aantal Wajongers terug te dringen
Lees ook:VAR in veel gevallen overbodig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.