Bent u ook zo ontzettend aan calamiteitenverlof toe?

Het overkomt iedereen wel eens. Een gesprongen waterleiding, een ziek kind dat niet naar school kan, een auto met een lekke band. Wat doe je als je eigenlijk naar je werk moet maar plotseling geconfronteerd wordt met een kleine ramp? Je zieke kind laat je niet alleen, op een watersnood zit je al helemaal niet te wachten en het openbaar vervoer is geen oplossing. En dan rijst de vraag: wie draait op voor de verzuimde uren?

Voor je een oppas geregeld hebt voor je kind, de Wegenwacht gebeld hebt (en die ook gekomen is!) of een loodgieter voor de deur staat, kunnen er een behoorlijk aantal uren verstrijken. Gelukkig staat er in de wet dat werknemers recht hebben op ‘calamiteitenverlof’. En calamiteit slaat daarbij niet alleen op ‘een grote ramp’ maar ook op ‘algemene ellende’. Ellende dus die binnen een paar uur opgelost kan worden. Voor langer durende ellende, bijvoorbeeld van een hele dag, zal een snipperdag opgenomen moeten worden.

Nou heeft de wetgever dit wel aardig bedacht (zie de website van het Ministerie van Sociale Zaken www.minszw.nl) maar vreemd genoeg is de werkgever niet verplicht om calamiteitenverlof toe te kennen. Toch is het in voorkomende gevallen handig om even bij je werkgever te informeren of ie ook aan calamiteitenverlof doet: scheelt toch gauw een halve snipperdag… En als er bij u het werk niet aan gedaan wordt, kunt u het altijd nog bij de Ondernemingsraad aankaarten.

Lees ook:De baas geeft u vrij omdat..
Lees ook:Heb jij een rotbaan?
Lees ook:Zo zit het bedrijfsleven écht in elkaar…
Lees ook:Jobhoppen niet slecht voor cv, maar toch nog veel ‘jobplakkers’
Lees ook:Zesjarige krijgt flinke belastingaanslag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.