Is een bestaan als zelfstandige de oplossing?

Minister de Geus heeft zijn plannen om het werklozen makkelijker te maken om als zelfstandige aan de slag te gaan, door het kabinet gekregen. De WW wetgeving wordt aangepast waardoor werklozen die voor zich zelf willen beginnen, gedurende zes maanden hun uitkering doorbetaald krijgen en vrijgesteld worden van de sollicitatieplicht in die periode. Eventuele verdiensten worden voor 70% verrekend met de uitkering.
De voorgestelde maatregel lijkt mooi maar er zitten natuurlijk wel wat haken en ogen aan. In de eerste plaats is niet iedere werkloze in staat of bereid om zelfstandig ondernemer te worden. In de tweede plaats is niet duidelijk wat er gebeurd met werklozen die niet slagen in de waanzinnig korte tijd van zes maanden. Zijn die hun WW-aanspraken kwijt en vallen ze terug op de bijstand? Kortom: je kunt je – zoals zo vaak bij dit kabinet – afvragen of het een maatregel betreft die bedoeld is in het belang van de werkloze of bedoeld is als verkapte bezuinigingsmaatregel. Zes maanden de uitkering doorbetalen kan veel voordeliger uitpakken dan bijvoorbeeld 36 maanden. Sigaar uit eigen doos of…

Lees ook:Is een bestaan als zelfstandige de oplossing?
Lees ook:Nieuwe loot aan uitkeringsstam
Lees ook:ZZP afvalputje voor de WW?
Lees ook:Valkuilen bij ontslag
Lees ook:Bijstandstoerisme onmogelijk gemaakt

Eén reactie op “Is een bestaan als zelfstandige de oplossing?

  1. François Hendrickx

    Goed punt, Ro. En zeker geen verbetering op de huidige situatie. Die is nl. zo dat je, voor een aantal beroepen, eerst een (lange) poos als free-lancer aan de slag mag met behoud van de volledige uitkering. De uren(!) die je werkt worden op de uitkering gekort, maar het UWV kan het niet schelen hoeveel je in die tijd de facto verdient. En werk je de maand daarop niet, dan gaat je uitkering gewoon weer terug naar het oude niveau. Zo kun je dus rustig de boel op de rails zetten voor je de navelstreng met het UWV doorsnijdt. Uiteraard is niet elke toekomstge ondernemer hiermee geholpen, het werkt alleen als je inderdaad in een branche werkt waar free-lance werk normaal is.
    Ik ben momenteel zelf bezig met zo’n traject, en ik kan je uit ervaring zeggen dat zes maanden een onmogelijk korte tijd is om je eigen zaak op te zetten als je bij nul moet beginnen.
    Een probleem in de huidige situatie is, dat er binnen het UWV geen echte duidelijkheid is over hoe men met freelancers om moet gaan. Ik heb in elk geval al drie keer schriftelijk om een afschrift van de regelgeving dienaangaande gevraagd, maar tot op heden niets ontvangen. Je bent dus afhankelijk van de welwillendheid van je case manager….

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.