Slapen op kosten van de baas

Aan een al langer bestaand gebruik is sinds 1 juni een einde gekomen. Aanwezigheidsdiensten – ook wel slaap- of wachtdiensten genoemd – zijn gewoon werkuren. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor met name de zorgsector, de brandweer en bij defensie. Als gevolg van een uitspraak van het Europees Hof van Justitie heeft Nederland nu, twee jaar na het vonnis, alsnog het Arbeidstijdenbesluit aangepast.Door de aanpassing van het Arbeidstijdenbesluit (ATB) gelden aanwezigheidsdiensten nu volledig als werktijd. Let wel, reken u niet op voorhand rijk: het gaat nadrukkelijk om fysieke aanwezigheid op de werkplek in afwachting van een (nood-)oproep om aan de slag te gaan. Werknemers die afspraken met hun werkgever hebben over bereikbaarheidsdiensten (bijvoorbeeld om dat zij beschikken over de sleutel van het pand), vallen hier dus niet onder.

Het maximum aantal werkuren per week bedraagt sinds 1 juni gemiddeld 48 uur , mits er sprake is van nachtdiensten. Het gemiddeld aantal uren wordt berekend per periode van 26 weken. In met name genoemde bijzondere gevallen, mogen de werkzaamheden zelfs gemiddeld 60 uur per week bedragen, maar dan moet de werknemer een schriftelijke verklaring opstellen waaruit blijkt dat hij dit uit vrije wil doet.

Wat dit alles voor gevolgen heeft voor de salariskosten, is (nog) niet duidelijk. Dat het geld gaat kosten is natuurlijk wel zeker. Ik kan me tenminste niet voorstellen dat er werknemers zijn die 48 of 60 uur werken, terwijl ze er maar voor 40 betaald krijgen. En ondanks dat ik een voorstander ben van principes, vind ik het altijd wel jammer dat dat uiteindelijk uit onze portemonnee opgebracht moet worden…

Lees ook:Aantal slecht betaalde werknemers stijgt
Lees ook:Raadsleden e-mailen en internetten een dag per week
Lees ook:Ook Brinkhorst doet duit in het zakje
Lees ook:Over ontslagen gesproken…
Lees ook:Eindelijk: zwangerschapsverlof voor zelfstandigen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.