Ook Brinkhorst doet duit in het zakje

De laatste tijd zijn we in Nederland al veel ‘kwijtgeraakt’. Prepensioen en VUT zijn afgeschaft, WAO is afgeschaft en vervangen door de veel magerder WIA, de WAZ is niet meer, er zijn plannen om het spaarloon helemaal af te schaffen… En of dat nog niet genoeg is komt minister Brinkhorst ook nog eens met een proefballon. In de Volkskrant van zaterdag 24 juni pleit hij voor het afschaffen van de huidige arbeidsduur verkorting (ATV, ADV). Veertig uur werken per week, dat zou volgens hem weer de norm moeten worden voor een full time baan.
Brinkhorst is van mening dat ‘we’ te ver doorgeslagen zijn met VUT en ATV (waarbij hij gemakshalve voorbij gaat aan het feit dat de VUT al wijlen is). De werknemers in bijvoorbeeld de publieke sector hebben nu gemiddeld 23 dagen vakantie per jaar en 24 ADV. Absurd, volgen de bewindsman, 9 weken vrij per jaar. Door de afschaffing hoopt hij de arbeidsparticipatie op te schroeven met als gevolg een grotere economische groei.
Wat mij betreft is ook dit proefballonnetje gedoemd voortijdig uit elkaar te spatten. Arbeidsparticipatie bevorder je door part timers ruimere contracten aan te bieden en door een actief ouderenbeleid zodat ouderen langer aan het werk kunnen blijven. Ook een beleid, gericht op het aan het werk helpen van met name allochtone jongeren, zet zoden aan de dijk. Bovendien, de voorgestelde looncompensatie voor het afschaffen van de ATV zal de werkgevers ook niet vrolijk stemmen: Brinkhorst gaat er van uit dat die een loonstijging geven van 10 tot 11%… Ik kan me niet voorstellen dat dat nou goed is voor de economie!

Lees ook:Alweer de vergrijzing
Lees ook:Weg met de no-claim regeling in de ziektekosten
Lees ook:CDA wil ook veertigurig werkweek
Lees ook:Nauwelijks benul van vergrijzing
Lees ook:Werkgevers: vakantie flexibeler inzetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.