Werkgevers: vakantie flexibeler inzetten

Werkgevers willen vakantie en verlof op een andere manier inzetten dan nu vaak het geval is. Flexibiliteit is daarbij het sleutelwoord, zo blijkt uit onderzoek van de Stichting Maatschappij en Onderneming (SMO) in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Een van de mogelijkheden waaraan werkgevers daarbij denken, is een systeem waarbij werknemers naar huis gestuurd kunnen worden bij overcapaciteit of juist opgeroepen kunnen worden wanneer er veel werk ligt.
SMO heeft voor het onderzoek ideeën geïnventariseerd om innovatiever en productiever om te gaan met verlofdagen. Werkgevers blijken bijvoorbeeld vakantie- en verlof- en ADV-dagen beter af te willen stemmen op de wisselende werkdruk. Ook zijn zij van mening dat leeftijdsgerelateerde vrije dagen moeten kunnen worden omgezet in scholingsdagen. Brinkhorst (minister van Economische Zaken) staat te juichen: ‘Werknemers moeten langer doorwerken en de arbeidsproductiviteit moet omhoog. Dit zijn prima ideeën om dat te bereiken’.

Ik heb ook nog wel wat ideetjes voor Brinkhorst. Schaf de vrije zaterdag af. Verleng een normale werkdag van acht uur tot tien uur. Schaf alle bovenwettelijke verlofdagen af. Of werknemers het vervolgens volhouden om ook nog eens langer door te gaan met werken, is daarbij natuurlijk de vraag. Zolang ze werken, zal er echter ongetwijfeld sprake zijn van een verhoogde productiviteit.

Lees ook:CDA wil ook veertigurig werkweek
Lees ook:Ook Brinkhorst doet duit in het zakje
Lees ook:Werkgevers kunnen ‘cashen’
Lees ook:Werkgevers maken misbruik van Polen
Lees ook:Zelfstandigen mogen klagen over irritante regels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.