Werkgevers kunnen ‘cashen’

Liet ex-minister Laurens Jan Brinkhorst onlangs een proefballon op over de herinvoering van de 40-urige werkweek met een bijbehorende stijging van het salaris, het huidige kabinet denkt dat het ook wel kan zonder salarisaanpassing. Het kabinet overweegt namelijk vast te leggen dat het minimumloon (1284,60 bruto per maand) pas verdiend kan worden door werknemers die veertig uur per week werken. Dat betekent dus een achteruitgang van 5 tot 10% voor deze groep werknemers.

Even ter illustratie. Op dit moment ontvangen zo’n 300.000 werknemers het minimumloon, terwijl er naar schatting zo’n 150.000 –afhankelijk van de branche waarin ze werkzaam zijn – 36 of 38 uur werken.
Het kabinet ziet zijn kans schoon voor deze operatie omdat er op dit moment in de wet sprake is ‘van een normale arbeidsduur’ voor zover het de koppeling met het minimumloon betreft. Wat dat precies is, weet dan ook niemand en verschilt in ieder geval per sector.

Staatssecretaris Van Hoof van SZW wil dit veranderen door een wettelijk minimum uurloon in te voeren. Dus werknemers die dit aangaat, gaan er niet relatief op achteruit (‘je moet langer werken voor het zelfde loon’) maar absoluut (‘je werkt 36 uur dus krijg je 36x het wettelijk minimum uurloon betaald’). Kassa voor de werkgevers én voor het kabinet – dankzij de koppeling van de uitkeringen aan het minimumloon!

Lees ook:Dwangsom bij ontduiken minimumloon
Lees ook:Minder werknemers worden onderbetaald
Lees ook:Vereenvoudiging regeling uitkeringsgerechtigden
Lees ook:Jongste werknemers krijgen geen minimumloon
Lees ook:Rekent u mee: uurloon is fors gestegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.