Pauzes op het werk: waar heeft u recht op?

Iedere werknemer heeft het recht om het dagelijks werk te onderbreken met een of meerdere pauzes. Onder een pauze wordt verstaan een onderbreking van de werkzaamheden van tenminste 15 aaneengesloten minuten. In de regel gelden voor pauzes collectieve afspraken in de onderneming of instelling waar men werkt. Maar waar heeft men nu ‘recht’ op?

Pauzeregels kunnen gebaseerd zijn op CAO-afspraken over arbeids- en rusttijden en/of op instemming van of overeenstemming met de ondernemingsraad (OR). In ieder geval moeten de regels voldoen aan de Arbeidstijdenwet 1996, die op dit moment van kracht is. Als standaardnorm wordt er in deze wet van uitgegaan dat een werknemer na 5,5 uur (!) recht heeft op een pauze van een half uur. Werkt men per dag langer dan 10 uur, dan moet die pauze minstens 45 minuten bedragen, waarvan 30 minuten aaneengesloten. Eventueel mag de pauze (maximaal 30 minuten) na 5,5 uur werken opgesplitst worden in twee pauzes van 15 minuten.

Tel uit je winst. Als je ’s ochtend om acht uur begonnen bent met werken, heb je om half twee eindelijk recht op een half uurtje pauze. Over koffie- en theepauzes is wettelijk helemaal niets geregeld, laat staan over rookpauzes. Gelukkig maar dat in veel bedrijven soepel wordt omgegaan met het recht op pauzes – met name in kantooromgevingen. Ik vermoed dat alleen in productie-gerichte ondernemingen (zoals montagefabrieken en dergelijke) nog strikt de hand wordt gehouden aan dit soort pauzeregelingen. Toen ik studeerde en een bijbaantje had bij Cosmonda (Knorr) in Loosdrecht, werd zelfs de tijd die nodig was om van je machine naar de kantine te lopen, gemeten en opgeteld bij je tien minuten koffie-pauze. Hoe is dat bij u geregeld?

Lees ook:Regisseer je e-mailverkeer
Lees ook:De baas geeft u vrij omdat..
Lees ook:‘Ontslagen werknemer half jaar doorbetalen’
Lees ook:Over arbeidsomstandigheden gesproken…
Lees ook:Plannen om aantal Wajongers terug te dringen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.