Over arbeidsomstandigheden gesproken…

Het Wirtschaftswunder van China wordt bekostigd over de ruggen van honderdduizenden jongeren die voor hele kleine salarisjes minimaal 45 uur per week werken. Zij zitten aan de lopende band en zetten uur na uur, onderdelen in elkaar van (consumenten)elektronica zoals Dell computers en iPods. Hard werken levert gemiddeld 80 euro per maand op. Opmerkelijk detail: Europese en Amerikaanse bedrijven zijn het populairst, want Taiwanese en Chinese bedrijven betalen nog slechter en daar zijn de arbeidsomstandigheden vaak ook nog abobinabel.

Achthonderd renminbi is de maandelijkse beloning voor de geleverde inspanning. Maar let op: ‘ongewenst’ gedrag wordt beboet. In slaap vallen tijdens het werk levert een boete op van 100 renminbi, betrapt worden op roken kost 300 renminbi – bijna een half maandsalaris. Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Veel Europese bedrijven hebben een soort campus rondom hun productiefaciliteiten gebouwd waar het overwegend jonge personeel kan wonen. Op een kamer van twintig vierkante meter met acht stapelbedden en een eigen badkamer kost tien euro per maand. Oké, je hebt geen privacy maar duur is het ook niet…

Overigens zijn deze concentraties buitenlandse bedrijven in China een veel groter gevaar voor de werkgelegenheid in de Westerse wereld dan die paar duizend Polen, Letten of Litouwers die hier naar toe komen om te werken. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Bron: De Volkskrant

Lees ook:Rekent u mee: uurloon is fors gestegen
Lees ook:Overheid ‘gul’ voor nabestaanden
Lees ook:Het lijkt of iedereen meedoet
Lees ook:PvdA: een ‘optimistisch’ verkiezingsprogramma
Lees ook:Vraag naar flexibel werk is groter dan aanbod

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.