‘Ontslagen werknemer half jaar doorbetalen’

Mondjesmaat lekt er steeds meer uit over het rapport van de Commissie Bakker. Werkgevers moeten een personeelslid dat ze kwijt willen, helpen bij het vinden van een andere baan. Ze moeten de werknemer intussen nog een half jaar in dienst houden. Dat staat volgens ingewijden in het rapport dat de commissie-Bakker maandag in Rotterdam presenteert. De commissie moet het kabinet adviseren over hoe honderdduizenden mensen extra aan de slag geholpen kunnen worden. Maar er is nog meer. Lees verder hoe bakker cs er van uitgaan dat je als werknemer zelf een potje moet vullen om de (verplichte) scholing bij eventueel ontslag te bekostigen. De club, onder aanvoering van TNT topman Peter Bakker, adviseert duidelijk met de werkgeverspet op. Dat zal het kabinet ongetwijfeld lekker uitkomen…

De duur van de WW wil de commissie drastisch beperken tot maximaal een jaar. Nu is dat nog maximaal 38 maanden. Werknemers zijn verplicht mee te werken aan scholing. Ze moeten zelf bijdragen aan een potje waaruit die wordt bekostigd. Volgens betrokkenen verwacht de commissie dat bedrijven beter hun best doen een overtollig geworden werknemer elders aan de slag te helpen als ze hem nog een half jaar moeten doorbetalen. Bedrijven zouden dan bijvoorbeeld veel vaker onderling vacatures gaan uitwisselen. Ook ontslagen werknemers hebben in de plannen van de commissie belang bij snel zoeken naar een ander baan, omdat ze minder lang WW krijgen.

Ook nieuw, de commissie-Bakker komt toch niet met een concreet voorstel om de ontslagtoets vooraf bij de rechter af te schaffen, zeggen bronnen. De commissie denkt dat het huidige ontslagrecht aan betekenis verliest als ontslagen werknemers snel bij een ander bedrijf aan werk worden geholpen.

Lees ook:Advies commissie Bakker: wijzig het ontslagrecht grondig
Lees ook:Ontslagrecht blijft bron van conflict in kabinet
Lees ook:Elke 4,5 seconden een ongeluk
Lees ook:Ook Wijn wil ‘sprinkhanenplaag’ beteugelen
Lees ook:Pesten: een vak apart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.