Advies commissie Bakker: wijzig het ontslagrecht grondig

Er wordt al tijden over gediscussieerd, het ontslagrecht. Toen minister Donner afzag van versoepeling van het ontslagrecht onder druk van de PvdA, stelde hij de commissie bakker in die moest komen met een advies. Al is het rapport nog niet officieel uitgebracht, er is wel uit gelekt. En de nauwelijks verrassende conclusie luidt: het ontslagrecht moet drastisch en fundamenteel gewijzigd worden. Lees: versoepeld. Want links om lastig) of rechtsom (eenvoudiger), het ontslaan van werknemers zal en moet eenvoudiger. Maar de commissie Bakker gaat nog een stapje verder. Volgens hen zou ook de automatische toekenning van een uitkering op de helling moeten. Toe maar, het ontbreekt er nog maar aan dat je in de toekomst 's ochtends aan de poort van je werk pas te horen krijgt of je die dag welkom bent op je werk. Net zoals in landen als Thailand, waar bouwvakkers 's ochtend om zes uur op drukke kruispunten met hun troffel in de hand wachten tot ze opgepikt worden om ergens in de bouw aan de slag te kunnen. Terug in de tijd, en niet zo'n beetje ook…Daar stelt de commissie slechts één ding tegenover. Werkgevers zouden wel actief moeten helpen met scholing en het zoeken naar ander werk. Mijn advies luidt dan ook aan sollicitanten om er vooral op te letten of de baas war je aan de slag zou willen, beschikt over een heel groot en wijd netwerk. Mocht de nood aan de man komen, kan dat helpen om weer aan de slag te komen in onze toekomstige bananenrepubliek.

Voor de goede orde: ik ben net tegen wijziging van het ontslagrecht – zowel voor managers, topbestuurders als voor 'gewone' werknemers. Maar daarbij hecht ik wel aan een minimale bescherming van de werknemer.

Lees ook:‘Ontslagen werknemer half jaar doorbetalen’
Lees ook:Ontslagrecht blijft bron van conflict in kabinet
Lees ook:Looppbaanadvies van de week
Lees ook:Werk maken van reïntegratie
Lees ook:Europa kondigt initiatieven aan tegen hoge brandstofprijzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.