Ontslagrecht blijft bron van conflict in kabinet

Ineens was het ontslagrecht als politiek onderwerp in alle hevigheid terug. En dat terwijl het met de instelling van een commissie voor zeker een half jaar was doorgeschoven. Een uitspraak van Donner deed de discussie weer oplaaien. “Ik was mij niet bewust dat ik iets zei wat ik niet al eerder heb gezegd”, zei de minister tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer.

Nog niet van tafel
Een interview in dagblad De Pers met Piet Hein Donner van Sociale Zaken zorgde dat de sluimerende spanning in de coalitie aan het licht kwam. In het interview was afgelopen woensdag te lezen dat volgens de minister de versoepeling van het ontslagrecht nog niet van tafel is. Donner zegt in het interview dat het onwaarschijnlijk is dat de commissie-Bakker met een advies komt waar versoepeling van het ontslagrecht geen deel van uitmaakt.

PvdA en ChristenUnie voelen er niets voor het ontslagrecht te versoepelen en het werkgevers op die manier gemakkelijker te maken mensen te ontslaan. Dat leidt volgens hen niet tot een hogere arbeidsparticipatie. Het CDA steunt de eigen minister en gelooft dat er meer mensen aan het werk gaan als een werkgever iemand eenvoudiger kan ontslaan, omdat een werkgever dan ook sneller nieuwe mensen aanneemt.

Brief aan de Kamer
Naar aanleiding van de uitspraak van Donner wilden SP en GroenLinks een spoeddebat. Wat betreft de PvdA maakte een brief die Donner in allerijl naar de Kamer had gestuurd al veel goed. In de brief stelde Donner ‘niet meer en niet minder’ te hebben willen zeggen dan dat de commissie geheel vrij is om wel of niet te adviseren over het ontslagrecht.

Nieuwe leden FNV
Het ontslagrecht: het blijft de gemoederen bezighouden. Voor de FNV-bonden leverde het tot nu toe in elk geval veel nieuwe leden op, zo is te lezen in NRC Handelsblad.

Achtergrond plannen
Lees in dit artikel in Trouw meer over de achtergrond van het ontslagrecht nu en de plannen van minister Donner.

Lees ook:Advies commissie Bakker: wijzig het ontslagrecht grondig
Lees ook:Ook jongeren hebben rechten
Lees ook:Langer werken wordt straks een recht
Lees ook:Zwarte Pieten over ontslagregeling
Lees ook:Versoepeling ontslagrecht goed voor economie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.